Världens billigaste dator — men missar Ubuntu tåget?

15Jan12

Snart kommer det en dator som bara kostar ett par hundralappar. Nå, dator och dator, det är ett litet kretskort med rätt mycket begränsningar, bl a bara 256 Meg minne, men prispappen lär beroende på version hamna runt ett par hundralappar. Datorn ska ändå ha kapacitet nog att spela videoströmmar i blueray-kvalitet.

Målgruppen är framför allt barn och ungdomar som vill lära sig mer om datorer.

Operativsystem blir någon form av Linux, från början Debian, Fedora eller Arch Linux. Ubuntu kan bli aktuellt längre fram, men det är något problem med stödet för Arm-processorer.

 6 Responses to “Världens billigaste dator — men missar Ubuntu tåget?”

 1. 1 Andreas

  Jag ska köpa minst två! Perfekta köksdatorn och en till för att leka med.

 2. Kul att ”höra”från dig igen. Välkommen tillbaka…./fr@sse

 3. 3 Maths

  Ubuntu är upptaget av annat. Och att Debian, Fedora och Arch Linux kommer att stödjas, är kanske inte dom distributionerna har kunnat påverka. Man kan t ex fråga sig varför en utvecklingsgren till Red Hat ens är påtänkt? Dessutom måste det bli någon variant av Linux, för Windows klarar inte av den nedskalningen, även om deras Server 8 inte ska innehålla grafik som standard!

  Hur som helt så är det trevligt med ett livtecken från dig!

 4. 4 kvaenjukk

  Om linuxkärnan stöder ARM-processorn och chipsetet i övrigt, så kommer vilken distribution som helst att fungera (i princip), eftersom alla använder samma linuxkärna (utom möjligen Android). Sen är det en annan sak att man knappast kan eller vill köra fullt skrivbord på en sån liten dator. Därför kan man knappast installera en standardinstallation av en distribution. Det är den perfekta servern eller verktyget för en speciell uppgift. Jag ser många användningsområden. Liten webbserver för hemmabruk, router och mediacenter i bilen(!), mediauppspelare, insamlare för mätdata, hemautomation, m.m. T.o.m. ersättare för endel inbyggda system.

  Tyvärr kommer Microsoft att kräva att ARM-datorer låses till deras operativsystem, så Windows Server 8 kommer aldrig att fungera på en öppen plattform.

 5. I hon our Av Urban Anjar for his nice blog post.As it is nice comment.absolutely correct…………

 6. Handy information. Lucky myself I uncovered your internet site inadvertently, and i’m astonished precisely why this kind of automobile accident didn’t transpired beforehand! I actually book-marked it.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: