Mitt snack på gårdagens möte

26Maj11

Det nya organisationsförslaget röstades igenom på gårdagens medlemsmöte för Ubuntu Sverige. Här är min argumentation.

Bild 2 Vi börjar med att slå fast vad Ubuntu Sverige finns till för, så att vi har en gemensam grund att stå på.

Bild 3 Det här är exempel på vad vi gör eller tidigare har gjort. Vi har säkert glömt något.

Bild 4 Så till förslaget. Här är kanske inte så mycket nytt, mer en kortfattad förklaring med vad skillnaden är mellan projekt och grupper, vi återkommer till båda

Bild 5 Grupperna har alltså hand om uppgifter som ständigt måste skötas, som att moderera forumet och att uppdatera mjukvaran i servern. Ni kommer att se att vi har möblerat om ganska rejält. Grupperna styr, som ni ser sig själva.

Bild 6 och 7 Många uppgifter kommer att kräva kompetens från flera grupper och då gäller det att samarbetet mellan grupperna är smidigt. Det kommer dock att behövas någon instans som kan lösa problem coh se till att det flyter

Bild 8 Vi kallar den instansen ”ledningsgrupp”. Jag vet att det låter byråkratiskt men vi har inte kommit på något bättre namn. Det ska i alla fall inte fungera byråkratiskt. Vi tror att ett kollektivt ledarskap är en god medelväg mellan ”envälde” och ”oändliga debatter”.

Bild 9 Vi har ju haft en tendens till ”Mycket snack och lite verkstad”. Många tjusiga planer har det varit, men få har realiserats. Nu fokuserar vi på att få saker gjorda, lite i taget, men tydligt framåt. Det finns en massa teori bakom, ni kan få länkar sen, men huvudsaken är att hjulen börjar snurra. Det hela börjar med en osorterad ”önskelista”, som vi kallar ”backlog”.

Bild 10 Vi sorterar den i viktighetsordning och delar kanske upp stora tuggor i smådelar

Bild 11 IRC-mötet får en ny viktig roll, nämligen att ha sista ordet när det gäller nästa månads uppgifter

Bild 12 Jag sa att vi stuvar om rejält i gruppstrukturen för att samla likartad kompetens i de olika grupperna, men också för att fördela makt och ansvar. Givetvis är det inte hugget i sten utan får justeras efter hand.

Bild 13 Översättning är lätt att glömma bort, för det bara fungerar. Här håller vi högsta världsklass och man ändrar inte i ett vinnande lag.

Bild 14 Support ansvarar för support och handledningar i olika former, men rymmer också moderering. Givetvis är det inte bara de som svarar på supportfrågor.

Bild 15 Webbplatsgruppen ansvarar för att vår viktigaste gemensamma kommunikationskanal med omvärlden och blivande ubuntister håller en hög klass. Personligen tror jag att de kommer att behöva mycket hjälp ett tag framöver.

Bild 16 Teknikgruppen innefattar alla admins, men här vill vi också ha duktiga programmerare och inte minst folk som hjälper oss igång med mer systematiskt arbete med buggrapportering och buggjakt.

Bild 17 och 18 Lite mer om hur vi ser på vad ett projekt är och deras roll i Ubuntu Sverige

Bild 19 Det vi drar igång nu kommer att vara jobbigt. Vi får lära nytt, pröva nya roller och ha kontakt med nya människor (eller gamla vänner i nya ”kläder”. Vi ska ha kul och känna att vi uträttar någonting nyttigt.

Bild 20 Det här kan kanske ses som en betaversion. Allt kommer inte att att funka 100%, men utan att testa vet vi inte var buggarna finns. Låt oss installera, starta om och rapportera buggarna. Vi hittar dem inte med mer snack och ”utredningar”. Jag yrkar bifall till förslaget

sudo do-release-upgrade13 Responses to “Mitt snack på gårdagens möte”

 1. 1 Starsystem

  Det är sant som du säger att det har varit mycket snack och lite verkstad och att det nu är dags att realisera snacket. Dom flesta har nog redan sagt sitt och nu är det dags att sätta båten i sjön! Skavanker kommer säkerligen finnas men det justerar man varteftersom, eftersom det mest handlar om skönhetsfel!

  Ett desto större orosmoln är hur vi sen får tillbaka medl. som försvunnit och får dom att hitta sin plats i den nya organisationen!

  Hmm..en sak i taget!

 2. 2 Starsystem

  EDIT:

  Yrkar BIFALL

 3. 3 Maths

  Det där verkar väldigt bra! Hoppas nu att grupper och projekt kan få arbetsro så dom kan fokusera. 🙂

 4. 4 plun

  Tjau….. släng ut ”Hund” och hans gelikar så kanske det finns en NY grund att stå på ?!

  Utmaningen är att ALLA måste brinna för just UBUNTU…… annars är det kört och Ubuntu-se kommer att möta samma öde som alla andra ödelagda öppen källkodsplatserna i Sverige ! Enbart en stor tomhet och några stollar som surrar……

  • 5 Maths

   Jag säger: släng ut alla pun-plunar och annat folk som inte kan uppföra sig som folk! Det skulle skapa arbetsro och inte dra energi till folk som respektlöst kan häva ur sig vad som helst till folk.

   Det behövs folk som på ett professionellt sätt kan förhålla sig till den uppgift ubuntu-se.org har och till andra som försöker uträtta något där. Så jag tror att den nya organisationen kan vara ett bra första steg i den riktningen. Bra jobbat, alla ni som varit inblandade! 🙂

   • 6 urbananjar

    Ja, att brinna för Ubuntu är inte bara att brinna för ett visst operativsystem utan också att brinna för ett sätt att förhålla sig till sina medmänniskor. Det är inte lätt alla gånger, men vi får försöka.

 5. 7 Starsystem

  Både Ubuntu sverige och Loco sverige kategorierna skulle kunna läggas in under loco-forumet. På det sättet skulle det bli en ren support del och en ren Loco del helt skillda från varandra.

 6. 8 Harlekin33

  Det går ju framåt nu!:

  Harlekin on 23 juni 2011 skrev:

  Sådärja! Riktigt roligt att det börjar gå framåt igen!:

  Här är de arbetsgrupper samt aktiva projektgrupper som ingår i LoCots tänkta ledningsgrupp. Samt medlemmarna i dem.

  Översättning:

  * Daniel Nylander
  * David Bengtsson
  * Fia Schütz
  * Håkan Hagman
  * Stefan Lunderius

  Support:

  * Anton Eliasson
  * Bowmore
  * Jimmy Andersson
  * Johan Ramm-Ericson
  * Plun
  * Stefan Berg

  Webbplats:

  * Håkan Sörensson
  * Pontus Öhman

  Teknik:

  * Johan Ramm-Ericson
  * Lars Ljung
  * Nafallo
  * Konservburk
  * Hund
  * Peetra

  Projekt Webbplatsens design:

  * Håkan Sörensson
  * Peetra
  * Pontus Öhman

  Projekt Ubuntu-filmer:

  * Christoffer Holmstedt

 7. 9 Harlekin33

  ÄNTLIGEN HÄNDER DET NÅGOT EFTER ALLA DESSA OM OCH MEN OCH BRÅK OCH TJAFS!!!

  GUUUUD VAD ROOOOLIGT!!!!

  TJOOOHOOOO!!!

 8. 10 Harlekin33

  Urban Anjar ÄR EN KLIPPA som får saker att hända!!!

  Heja URBAN!!!

  Urban är en SANN ledare som har VISIONER och framtidstro!!!

 9. 11 Maths

  +1 🙂

  Det var glada nyheter, Harlekin33, så här till midsommar! Och även om Urban visat vägen så är det många som verkar ha tagit ansvar och visat på en god vilja. Tiden var mogen efter alla debackel som varit. Ha en bra sommar!

 10. 12 urbananjar

  Harlekin 33, du överdriver och smickrar, men det är kul att saker och ting äntligen börjat rulla, men det är långtifrån en persons förtjänst. Har jag bidragit en aning till att få skutan på rätt köl är det kul, men nu får andra ta vid, jag har en båt som ska i sjön, ett hus som behöver lappas, ett jobb, en massa rätt tufft fackligt arbete och en del annat som jag för ögonblicket förträngt. Men jag kommer förstås tillbaka här i bloggen ibland och kanske någon annanstans.

 11. 13 Harlekin33

  Jo, men det var ju du som kom med ide´n om grupper.:-)

  Hmm..HTML5 är ju på gång nu och jag har STORA förhoppningar att det ska kunna lyfta Ubuntu och hela Linux. Synd bara att det inte finns en HTML5 grupp.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: