Jävlar, vilken fest!

16Maj11

Jävlar, vilken fest det var när vi släppte Ubuntu 15.04! Hela Globen var full av entusiastiska ubunteros, politiker, företagsledare och slipsar från nästan alla kvarvarande dataföretag (de som inte levererade datorer med Ubuntu lade ner eller blev uppköpta). Det var musik med flera av landets största band och tal av IT-ministern och så ännu mer musik och dans. Ubuntu är verkligen stort nu. När Apple släppte ”Bondkatt” (de mer ståtliga kattdjuren var slut) var det förstås också festligheter, men de var med förlov sagt rätt tama. Microsofts Windows 8.8 förbigicks i stort sett med tystnad frånsett ett antal gamla nostalgiker som hade församlats.

Jag sitter och försöker nyktra till och funderar på hur vi kom hit. Samtidigt bläddrar jag i tidningarna och alla har Ubuntu få förstasidan. Vägen för Ubunturörelsen var lite knagglig när den första entusiasmen hade lags sig, men sedan skärpte vi till oss ordentligt…

På varje ort finns det nu en ubuntugrupp, som talar för Ubuntu, hjälper nybörjare och ordnar utställningar, studiecirklar, fester och föredrag men också snackar med myndigheter, skolor och småföretag. De lokala grupperna har stor hjälp av regionorganisationen, som bidrar med utbildning och handhar kontakten med större företag och organisationer.

Centralt har vi en webbplats av yppersta klass. Där finns, förutom möjlighet att ladda ner Ubuntu också lättläst och säljande information och distanskurser om det mesta i ubuntuvärlden liksom ett stort antal handböcker. Stor omsorg har lagts på att vi ska kunna känna stolthet över vår webbplats och rekommendera den inte bara till vänner och bekanta utan också till rektor på skolan eller chefen på jobbet. Informationen är trevlig, lättläst och begriplig och det finns massor av illustrativa bilder och filmer.

Forumbaserad support la vi ner för flera år sedan. Behovet av support har minskat allteftersom Ubuntu blivit lättare och den support som ändå behövs hanteras huvudsakligen lokalt. En viss central support finns ändå, men den är starkt knuten till bugghantering och utveckling och används mest när de lokala grupperna kört fast. En annan uppgift för den centrala supporten är att framställa handledningar och fastställa vad som är ”best practice” i olika sammanhang. Både den centrala supporten och de lokala grupperna arbetar i ett gemensamt ärendehanteringssystem, som i sig har blivit en komet på Sourceforge och som givetvis nu finns i Ubuntus förråd.

Översättningen till svenska blev hundraprocentig för bra många år sedan. Nu kämpar översättarna med nord- och sydsamiska, finska, meänkieli, romani, jiddisch och ett antal invandrarspråk och har kommit mycket långt.

Stora insatser har gjorts för att sprida Ubuntu i olika sammanhang. Ubuntu finns representerat över allt när många människor samlas. Extra poppis är det förstås att representera Ubuntu i Åre på vintern och på olika badorter sommartid. Uppskattad var också den sommar då vi lånade en stor båt och seglade längs kusten och höll ubuntuaktiviteter i varje hamn (de lokala grupperna hade förberett). Våra duktiga föredragshållare turnerar annars året runt och det finns knappast en rotaryklubb eller skola som inte har fått ett besök. Snart sagt varje tidning har haft en ubuntu-skola, ivrigt påhejade av våra duktiga skribenter. Det har givit resultat. mer än en tredjedel av landets hemmadatorer kör Ubuntu, liksom flera stora företag, de flesta landsting och kommuner. Universiteten har haft något av en boom med att utbilda IT-folk i Ubuntu.

Givetvis hade varken vår ypperliga webbplats, ärendehanteringssystemet eller Ubuntu självt blivit vad det blivit utan våra duktiga utvecklare. Nu börjar det bli svårt att förse dem med buggar att sätta tänderna i, men de har hela tiden nya fantasifulla idéer och jobbar flitigt tillsammans med de skickligaste forskarna vid universiteten. Ubuntu 15.04 innehåller för övrigt flera nya program, som det samarbetet lett fram till.

Det är för övrigt otroligt vad mycket dagens datorer kan åstadkomma, med 64 processorkärnor och 32 Gig RAM rör det på sig ordentligt. Förresten, med de nya SSD-3-diskarna är det knappt någon skillnad mellan disk och RAM, men det krävs ett riktigt operativsystem för att dra nytta av kraften. Priset är inte heller att klaga på. En tusenlapp är normalpris för en stationär dator och för det dubbla får man en superlätt datorplatta. Det riktiga prisfallet kom sedan såväl processorn som SSD-disken löddes fast på moderkortet. Man får väl erkänna att Microsoft tappade sin monopolposition inte bara på grund av vår skicklighet och entusiasm. De fattade helt enkelt för sent att man inte kunde ta betalt för opertativsystem när hårdvaran blev så billig.

Störst har nog ändå Ubuntu-revolutionen blivit i utvecklingsländerna. Billig hårdvara, sociala medier och tillgång till källkod har sätt kraft i händerna på många. Datorn har blivit både ett redskap för att skapa demokrati och ett bärbart universitet.

Ni inser väl förstås att jag sitter och drömmer. Det är fortfarande 2011 och Ubuntu 11.04 har just släppts. Det vi har att fundera på är hur vi går från verklighet till dröm — eller var det tvärt om? Vi kan inte uppnå allt på en gång men också om man ska vandra flera mil börjar man med ett steg.

Annonser


No Responses Yet to “Jävlar, vilken fest!”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: