Med sådana vänner behöver man inga fiender

15Maj11

Jag ser av besöksstatistiken att intresset runt Ubuntu Sverige fortfarande är rätt högt. Det är nog fler än jag som inte orkar slåss med troll och rättshaverister, men som gärna skulle göra ett handtag om det gick att jobba på utan att riskera påhopp från dem som egentligen inte alls gillar Ubuntu.

Gemenskapen har nu en nyvald ledning och det är upp till dessa att bygga ett bra lag omkring sig och att hålla bråkstakarna utanför. Grundläggande är respekt för Ubuntu, Ubuntus uppförandekod och andra grundvärden för ubuntugemenskapen. Saknas det platsar man inte, det spelar ingen roll hur länge man varit med, vad man åstadkommit eller vilken teknisk kompetens man besitter. Har man ett ruttet äpple i korgen är snart alla förstörda.

Sen är det nog lite att börja om från början och att bygga en stadig grund. Syftet för verksamheten måste fastställas och tydligt anslås på webbplatsen. Likaså måste man ställa upp ett antal mål för låt oss säga den närmaste tvåårsperioden.

Sen tror jag någon form av agila metoder skulle vara ett arbetssätt som passar här. Gör en lista, en backlog, över allt som behöver fixas och jobba sedan låt oss säga en månad i taget och beta av några punkter i taget. Direktiven för det man jobbar med får inte ändras under tiden man jobbar på det. Däremot kan givetvis buggar i resultatet läggas till backlogen och fixas i en senare runda. Vi får här kortfristiga och väldigt konkreta mål att hålla oss till. Givetvis måste man hålla noga koll att dessa kortsiktiga mål pekar mot de långsiktiga och med gemenskapens syfte.

Likaså finns det en tydlig årscykel med releaser och val som fasta återkommande punkter. Visserligen tror jag starkt på längre mandatperioder men skitsamma i det här fallet, det är ändå cykliskt återkommande aktiviteter.

Det krävs ett tydligt avstamp och en markerad förnyelse. Det kan innebära att den gamla webbplatsen arkiveras och att alla får registrera sig på nytt i en ny och då samtidigt godkänna ett nytt medlemsavtal där man förbinder sig att respektera syftet och CoC exempelvis. Det kan innebära att äldre dokumentation arkiveras och att en ny portal byggs upp med ett nytt tema baserat på den aktuella designmanualen och med nytvättad dokumentation.

Det måste också finnas en tydlig ambition att kvala in som ett riktigt, godkänt LoCo igen. Aktiviteter som är nödvändiga för att kvala in ska prioriteras stenhårt. Sådant som inte krävs av oss får vi ta en paus med för att behålla fokus och uppmärksamhet på rätt saker.

Annonser


No Responses Yet to “Med sådana vänner behöver man inga fiender”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: