Vad är då INTE meningen med Ubuntu Sverige

13Maj11

Om vi antar att syftet med Ubuntu Sverige är att främja användandet av Ubuntu i Sverige. Det bör ju kunna vara ett rimligt antagande, även om det nog aldrig beslutats någon gång. Då betyder det givetvis att det finns en oändlig mängd syften som INTE är Ubuntu Sveriges.

Det betyder inte nödvändigtvis att det är dåliga syften, bara att just den här konstellationen av människor har valt att syssla med något annat. Det kan till och med vara så att vi faktiskt gör en viss grej, men bara för att och så länge vi tror att det gynnar vårt syfte.

Syftet är till exempel INTE att driva ett allmänt forum där man kan snacka om vad som helst och där alla kan vara med oavsett om de gillar Ubuntu eller ej. Vi kanske ska driva just ett sådant forum ändå men bara om detta främjar användandet av Ubuntu i Sverige.

Faktum är att vårt syfte inte är att driva ett forum över huvud taget. Ett forum är ett verktyg. Så länge det gynnar vårt syfte ska vi använda det verktyget, men hittar vi bättre verktyg ska vi skrota forumet och använda de andra verktygen. Om vi flyttar ner forumet från att vara universums medelpunkt till att vara ett av flera verktyg i vår verktygslåda, så kan vi notera att man kan verka för att främja användandet av Ubuntu utan att hänga i forumet ständigt och jämt. Översättningsarbete, bloggar, presentationer på konferenser, affischering, lokala möten, lobbying på jobbet, buggrapportering och att installera IRL åt grannen är minst lika viktigt som att hänga i forumet.

Vårt syfte är inte att till varje pris hålla samman ett gäng av nätpolare som grälat och jobbat, snackat skit, gnällt och grälat, jobbat, hoppat av och på igen i åratal.  Är man med är det för att främja användandet av Ubuntu. ”Köper” man inte det är det också okej, men då platsar man inte — så enkelt är det. Man kan fortsätta umgås någon annanstans om man så vill. Agerar man regelbundet så att det blir bråk och osämja eller folk som hoppar av och tappar sugen runt omkring en gynnar det knappast de gemensamma syftena.

Vårt syfte är inte heller att sprida Linux, fri programvara eller öppen källkod i största allmänhet. Det håller andra på med. Vår grej är att vara fokuserade på en speciell variant som är bra, populär och lättanvänd. Du vet vilken… Givetvis gynnas de andra värdena på köpet, men vi gynnar dem på Ubuntus sätt.

Vårt syfte är inte heller att bedriva någon form av organisationsforskning. Så vitt möjligt följer vi i stället formulär 1a i hur ubuntugrupper  världen över organiserar sig  och arbetar. Den dag vi är störst och bäst i världen kan det vara läge att bryta nya vägar, och visa vägen för andra, men det är skitlångt dit.  Idag handlar det om att kvala in.

Att ha ett klart syfte ger inga enkla svar. Enkla svar är förrädiskt lockande men ofta fördummande. Kan vi enas om ett syfte är det ändå så att vi kan använda det för att väga och mäta olika förslag mot ifall det gynnar eller missgynnar vårt syfte. Utan ett sådant blir tyckeriet oändligt och inget är rätt eller fel. Men inget kan rädda oss från att det kommer att behövas diskussioner och beslutsfattande även framledes.21 Responses to “Vad är då INTE meningen med Ubuntu Sverige”

 1. 1 Satarsystem

  Alltså, det som ha varit har varit men det som händer nu är inte bra!

  Jag har länge efterlyst en sk. koordinator men det verka ju inte hända!

  Dessvärrea är att dom från http://www.ubuntu.se ständigt är inne och trollar i forumet och orsakar bråk och kaos hela tiden!

  Typ Rune K, fd. svensson, broder tuck, osv…

  VARFÖR bannas inte dessa som kommer från ubuntu.se och bara försöker stjäla medlemmar!???

  Först så orsakar dom bråk och sen så säger dom att deras forum är så mycket bättre pga, att dom bannar folk omedelbart så fort nån har en annan åsikt än dom!

  WHAT THE HELL???

  • 2 urbananjar

   Du pekar på ett viktigt problem där. Jag tror någor av de värsta trollen har blivit bannad, men då inte för sitt trollande utan för att han inte kunnat hålla humöret i styr.

   Sånt skit suger musten ur alla, som verkligen vill uträtta något.

   Nu är det inte bara provokatörer från http://www.ubuntu.se som utgör problemet. Åtminstone tidigare har vi haft problem med trollare som försöker locka folk till diverse andra linuxdistar också.

   Slår vi fast att vi är till för att främja Ubuntu har vi en grund för att ta i tu med trollen.

  • 3 Håkan S

   Satarsystem skriver:
   ”Alltså, det som ha varit har varit men det som händer nu är inte bra!
   Jag har länge efterlyst en sk. koordinator men det verka ju inte hända!”

   Vad är det som inte är bra?
   Var och när har du efterlyst en sk. koordinator?

 2. 4 Starsystem017

  EDIT:

  Jag säger som Votaire:

  Jag kanske hatar det du har att säga, MEN jag skulle ge mitt liv för din RÄTT att säga det!

  • 5 urbananjar

   Givetvis ska alla ha rätt att säga det de vill, men vi behöver inte låna ut megafonen och talarstolen till dem. Vissa former av yttrandefrihet gör sig bättre någon annanstans. De får väl för katten starta en egen webbplats eller en blogg ii stället för att åka snålskjuts.

 3. 6 peetra

  Svära och svartmåla dolk som anonym, toppen jobbat, inger verkligen förtroende, Star-whatever! Det spelar ingen roll vad ett sånt troll tycker, det blir i mina ögon automatiskt fel.

  Till mitt riktiga svar nudå. 🙂 Jag tycker, som Urban också insinuerar (?), att många av oss fokuserar för mycket på forumet. Jag adminnar och sköter tekniken runt forumet, så att jag fokuserar på det är uppenbarligen okej, men det finns så mycket annat som är Ubuntu Sverige, så jag hoppas att folk skulle uppmärksamma det också. T.ex. Live-träffar är väldigt roliga och givande! 😀 IRC-kanalen http://ubuntu-se.org/drupal/irc glöms ofta bort, där är det väldigt trevligt och folk diskuterar (oftast :P) väldigt sakligt.
  mvh Peetra.

  • 7 urbananjar

   Givetvis ska de som har forumet som uppgift också fokusera på det. Något annat vore direkt fel.

   Men det finns, eller fanns i alla fall, en attityd som sa att den enda aktivitet som var riktigt värdefull var att hänga i forumet. Sen kunde man hänga där och dra dåliga vitsar och ställa till gruff om man så ville, men aktiviteter utanför forumet räknades inte.

   Ska vi värva nya ubuntister gör vi det bland de miljoner som INTE finns i forumet, eller hur?

   Ska vi leta buggar hittar vi dem antagligen inte i de delar av Ubuntu som ansträngs när vi hänger på ett forum — de lär vara rätt buggfria vid det här laget!

   Forumet är en viktig kugge i vårt maskineri och de som jobbar med det gör saker som är viktiga för gemenskapen, men forumet är inte universums medelpunkt. Framför allt finns forumet, liksom allt annat vi gör av en ANLEDNING.

  • 8 Starsystem017

   @Peetra:

   Regel nr 1:

   INGEN är anonym på internet!

   IP-numret kan lätt spåras såvida man inte sitter på en VPN-anslutning!

   Men till ämnet: Om ni vill ha medl. som jämnt och ständigt kritiserar modereringen så får ni väl ha det så men alla andra som inte orkar lyssna på dravlet kommer lämna forumet!

 4. 9 plun

  Jo……

  Nu ligger det i sakens natur att ett forum blir en stinkande kloak om man inte kan definiera ett 100% klart syfte med ett forum.

  Har man dessutom administratörer som inte delar Ubuntus tankar samt värderingar så blir det ännu svårare.

  Utvecklingen i Sverige är att samtliga öppenkällkodsforum utvecklas till ”kloaker” där små minoriteter kryper upp ur sina hålor och förgiftar forum med sina minoritetsåsikter.
  Dessa kloakråttor kommer upp ur sina hålor och hävdar sin bestämda rätt att till varje pris föra fram sina åsikter, de allra värsta kommer från den politiska vänstern, Debian samt ArchLinux eller extremare.

  Utvecklingen i den engelskspråkiga communityn är att i princip alla med större Ubuntu-kunskaper övergett forumiden och istället satsar på AskUbuntu.

  http://askubuntu.com/

  Man slipper då det eviga köbblet när kloakråttorna ska predika sina förvirrade utläggningar om ditt o datt.

  Nu finns det inget AskUbuntu i Sverige så jag valde helt sonika att lägga av med Ubuntu…. Thats It !!

  I Sverige så dör allting långsamt men säkert pga man inte inser det här !

 5. 10 urbananjar

  >Nu ligger det i sakens natur att ett forum blir en stinkande kloak om man >inte kan definiera ett 100% klart syfte med ett forum.

  Inte nödvändigtvis, men här har vi dubbla agendor och det funkar inte. Antingen har man ett allmänt snackforum där man tycker vad man vill och bara umgås eller också har man klara mål och ett tydligt fokus.

  Här har vi något slags bastard där namn och internationell koppling antyder att vi faktiskt har ett tydligt syfte samtidigt som vi har en hoper medlemmar som förväntar sig ett kravlöst umgängesforum eller möjligen ett allmänt och blandat öppenkodsforum.

  Sen ska vi inte tala respektlöst om andra linuxdistar eller deras användare. Det är kul att det finns valmöjlighet och nyttigt med konkurrens. Det enda problemen är att de inte har haft vett att skapa sina egna kanaler för umgänge och propaganda utan försöker snylta på andra.

  Vad gäller en svensk AskUbuntu borde det inte vara omöjligt. Vi bör hela tiden hålla ögonen öppna efter bra alternativ till forum som helt klart har sin begränsning.

  • 11 plun

   Jag har ingen respekt som helst för kommunister, anarkister etc som kommer till ett Ubuntuforum och ska ”tjöta” om sina sak.

   Var sak har sin plats… vill man ”tjöta” så finns det forum typ Linuxportalen som ”kloakråttorna” också tagit död på, tyvärr !

   I sak så dör den svenska öppenkällkodsrörelsen pga att man INTE kan hantera minoriteters ”gnölande”.

   Jag kör just nu Windows 7 och det bara funkar !! (men är urtråkigt ;-( )

 6. 12 urbananjar

  Konservativa, liberaler, miljöpartister, sossar, kommunister, anarkister och libertarianer är precis lika välkomna, liksom bögar, lesbiska, transor och heterosexuella är det. Vi får vara och tycka olika.

  Huvudsaken är att det är solklart och odiskutabelt varför vi har hamnat på samma ställe. Finns bara glöden i att jobba för ett gemensamt mål går det att komma överens.

  Men visst, ett visst mått av respekt och social förmåga krävs det. Det gäller att överbrygga och kompromissa i stället för att dra upp varje eventuell nyansskillnad till en stor diskussion. Häri ligger en utmaning och alla har inte det som krävs för att jobba aktivt i ubuntugemenskapen.

  • 13 plun

   Njau… nu handlar det INTE om någon ”social förmåga” utan det handlar om Ubuntu.

   Jag har sedan ALDRIG stött på någon övertygad kommunist som man kan lita på IRL……. brukar sluta med en ”kniv i ryggen”….

   I sak kan man då ta CryinFreeman som exempel som blåst Ubuntu Sverige att ha en massa dynglänkar till ställen där kloakråttorna kryper upp.

   Fan trot…. !

   • 14 urbananjar

    Med den attityden gratulerar jag dig till valet av Windows 7.

    http://www.ubuntu.com/community/ubuntuvalues:

    Although this list cannot be exhaustive, we explicitly honour diversity in age, culture, ethnicity, genotype, gender identity or expression, language, national origin, neurotype, phenotype, political beliefs, profession, race, religion, sexual orientation, socio-economic status, subculture and technical ability.

   • 15 plun

    >>Med den attityden gratulerar jag dig till valet av Windows 7.

    http://www.ubuntu.com/community/ubuntuvalues:

    Although this list cannot be exhaustive, we explicitly honour diversity in age, culture, ethnicity, genotype, gender identity or expression, language, national origin, neurotype, phenotype, political beliefs, profession, race, religion, sexual orientation, socio-economic status, subculture and technical ability.<<

    Jo lycka till…… den långsamma döden när man inte kan definiera vad man vill.

    "flummarnas val"…. ???!!!

 7. 16 John

  Plun du börjar låta som Pink Panther/Kylling..

 8. 17 urbananjar

  >Jo lycka till…… den långsamma döden när man inte kan
  >definiera vad man vill.
  >
  >”flummarnas val”…. ???!!!

  Det är vad som gäller. Love it or leave it!

  • 18 plun

   Menar du på fullaste allvar att ”flummarvägen” är att föredra…..? 😉

   Ubuntu IS dying……..

   ( sen kanske du bör läsa på i mer engliska kretsar)

   • 19 Starsystem

    Men kära lilla PLUN:

    Jag håller med dig i att i ett UBUNTUforum så SKA man propagera för UBUNTU och INGET annat så DÄR har du helt rätt men att gå över till Windows 7 bara för att du inte lyckas övertyga dina antagonister är INTE bra!

    Snälla, köpslå inte med djävulen bara för att du inte kommer överens med hund!

    I sista hand så HAR du den kunskapen att kunna starta ett EGET forum som DU kan forma DU själv vill!

 9. 20 Håkan S

  Bra skrivet Urban.
  När det gäller Ubuntu Sveriges forum så är det min personliga åsikt att den har som syfte att ta hand om supportärenden.
  Eftersom Ubuntu-gemenskapens syfte är att hela tiden förbättra Ubuntu så bör en minskning av inläggen i supportforumet ses som en framgång.
  Tänk den dag när Ubuntu är så lätt att använda att vi inte behöver något supportforum längre. Då har vi verkligen lyckats

 10. 21 urbananjar

  Nå, allteftersom fler börjar använda Ubuntu blir det också fler datorovana och -okunniga och det skapar supportbehov även om det är busenkelt.

  Dessutom kommer andra att försöka att göra mer kreativa, udda och avancerade saker med sina ubuntuburkar och förr eller senare når vi alla vår inkompetensnivå.

  Men jag utvecklar det där med supporten i ”Jävlar vilken fest!”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: