Meningen med Ubuntu Sverige

12Maj11

Nu diskuterar Ubuntu Sverige en omorganisation igen. Det kan vara bra och nödvändigt men leder bara till meningslöst pladder om man inte börjar i rätt ände. Börjar man med själva organisationssnacket är det lätt hänt att man inte kommer någon vart eller att man bygger in en massa outtalade förväntningar och dolda agendor, som spretar åt alla håll.

Låt oss leka med tanken att vi hade gett oss på en enklare uppgift nämligen att starta en fotbollsklubb. Såna finns i varenda håla och lite större ställen har rent av flera stycken. Fotboll är ju rätt enkelt och det finns tydliga regler. Det borde vara en baggis att skapa en vettig organisation.

– Men vänta nu, några vill bara sparka lite för skojs skull och vill bara övertyga kommunen om att få sätta upp ett par mål i parken. Ett annat gäng siktar på ett allsvenskt lag och en riktig arena. Åter andra vill ordna bollglädje och motion åt ortens barn och ungdomar. Givetvis ställer de här olika målen krav på olika typer av organisation. Kanske funkar de i samma klubb, kanske inte. Det räcker uppenbarligen inte att man vill ha en fotbollsklubb, man måste vara klar över vilken sorts fotbollsklubb.

Liksom den tänkta fotbollsklubben ovan måste Ubuntu Sverige först fastslå vad man har för syfte, sedan är det dags att ta tag i att bygga en organisation efter det.

Jag tror att syftet bör formuleras väldigt kort och enkelt, exempelvis ”Vårt syfte är att främja användandet av Ubuntu i Sverige”.

Vi behöver inte krångla till det med en massa snack om fri programvara, öppen källkod, GNU och Linux. Det är ju redan inbyggt i Ubuntu. Ubuntu är vårt sätt att främja de där andra sakerna helt enkelt.

Givetvis gillar vi om Ubuntu sprids och används i andra länder också, men det är inte vårt huvudansvar. Lyckas vi bra med Ubuntu i Sverige kommer dock resten av världen att dra nytta av det vilket är bra.

Om vi antar att vi ställer oss bakom syftet att främja användandet av Ubuntu i Sverige, skulle det hindra oss att göra sådant vi gjort tidigare eller planerat att göra?

 • Skulle det lägga krokben för våra superduktiga översättare? Knappast, en bra svensk översättning är grunden för att Ubuntu ska få vid spridning bland oss svenskspråkiga.
 • Skulle det hindra oss att supporta nya eller gamla ubuntuanvändare? Knappast, det är ett bra sätt att främja användandet av Ubuntu.
 • Skulle det försvåra för oss att blogga om Ubuntu, att skicka ut pressmeddelanden om Ubuntu, att tala om Ubuntu på konferenser, att visa upp Ubuntu på mässor eller att affischera och dela ut flygblad? Självklart inte.
 • Skulle det hindra oss att rapportera, triagera eller rent av fixa buggar i Ubuntu. Givetvis inte.

När vi är klara med syftet är det dags att fundera över några konkrereta och mätbara mål (givetvis inom ramen för syftet) för den närmaste tiden, låt oss säga en tvåårsperiod.

När vi har det underlaget, men inte förr, är det dags att fundera över vilken organisation vi behöver för att kunna klara den biffen.5 Responses to “Meningen med Ubuntu Sverige”

 1. 1 Peetra

  Bra sagt, Urban! 🙂

 2. 2 Starsystem

  http://ubuntu-se.org/drupal BEHÖVER en samordnare eller en sk. KO-ORDINATOR!

  DÄRMED BASTA!

 3. 3 urbananjar

  Jag vet inte om vi kommer någon vart genom att döpa om ansvarsposterna eller hitta på egna namn som inte finns i resten av den globala ubuntugemenskapen.

  Kör vi med Team Leader och Team Contact finns det redan beskrivet vad de ska göra osv. Ska vi uppfinna ett eget hjul måste vi ha extremt goda argument för den saken.

 4. 4 Starsystem

  En annan sak som http://ubuntu-se.org/drupal behöver är en flattr knapp så folk kan donera pengar till evenemang, reklam osv..för utan pengar är det svårt att sprida Ubuntu. (se länk nedan):

  http://flattr.com/


 1. 1 Vad är då INTE meningen med Ubuntu Sverige « Ubuntu från början

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: