Kalkylprogramsskolan — olika datatyper

04Maj11

Alltså, nu tänker jag inte på gamers, programmerare, hackers, crackers, pirater, supportsnubbar, driftttekniker, nätverkstekniker och sån’t

Jag menar att rutorna i ditt kalkylblad kan innehålla olika sorters uppgifter, till exempel text eller nuffror. Ibland ställer det där till med en del överraskningar. Du kan till exempel inte lägga ihop två textsnuttar, som ”banan” och ”äpple” men du borde kunna addera talen 273 och 598. Det kan ibland hända att programmet uppfattar 273 som en textsnutt i stället och då får man problem. Då bör du markera den eller de celler du har problem med högerklicka och leta efter Formattera celler eller någonting liknande.

Det händer att man har nytta av någon av de där specialtyperna, som exempelvis tid, som gör att man kan beräkna saker med klockslag i, till exempel hur lång tid det är mellan 8:12 och 17:34 om du ska dra av 42 minuter för lunch.

Likaså kan du behöva ställa in ett rimligt antal decimaler. Dividerar du exempelvis 10 med 3 får du ett svar i stil med 3,333333333333 vilket kan vara ohanterligt. Det är sällan man behöver visa mer än två eller tre decimaler, men det beror förstås på vad man räknar för någonting.

Räknar man på avstånd i rymden eller storleken på molekyler är det praktiskt att använda tiopotenser. Vet du inte vad det är behöver du antagligen inte heller göra sådana beräkningar. I alla fall tänker jag inte gå vidare in på det här och nu.

Allt det här och mycket mer hittar du under formattera celler.No Responses Yet to “Kalkylprogramsskolan — olika datatyper”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: