Välj rätt Ubuntu

01Maj11

Med den nya versionen 11.04 skriver Ubuntu datorhistoria, det kan man nog vara ganska säker på. Men den nya versionen drar givetvis också på sig en del kritik. Man kan inte skapa nytt utan att också rasera ett och annat gammalt, också sådant som varit uppskattat.


Nu finns det ett gott alternativ. Ubuntu finns nämligen också i en variant som heter Ubuntu 10.04 LTS, där LTS står för long time support. Den versionen har funnits ute i bra precis ett år och är mogen utan att på något vis vara föråldrad. Det är LTS-versionen du bör välja om du söker ett operativsystem stabilt som en klippa till din egen maskin, till mormors skraltiga dator eller till burkarna på jobbet. Att den versionen funnits ute ett tag betyder också att miljoner ubuntister världen över kan hjälpa dig med den.

Ubuntu 11.04 är rykande färsk och innehåller revolutionerande teknik. Sannolikt har den en hel del barnsjukdomar. Gissningsvis kommer det att rasa in en hel hoper uppdateringar och buggfixar den närmaste månaden. Kanske stöter du rent av själv på något fel — som du då förstås rapporterar till utvecklarteamet. Vill du vara med och skriva historia? Vill du lära dig det senaste? Då är Ubuntu 11.04 rätt version för dig.

Undrar du över Ubuntus versionsnummer? De första siffrorna är årtal. Ubuntu 11.04 kom alltså ut 2011. Siffrorna efter punkten är månad. Ubuntu 11.04 kom alltså ut i månad fyra alltså i April. Ubuntu kommer ut två gånger per år, så det finns alltså också en version som heter Ubuntu 10.10.

Ubuntu kommer också med två olika ”uppdateringsavtal”. Har du en vanlig release kan du uppdatera till nästa release. Har du en LTS kan du uppdatera till nästa LTS eller välja att uppgratera till nästa vanliga version.

Som du ser av figuren är det också olika ”livslängd” på de olika releaserna. Vill du ha ett bekvämt datorägande, satsa på LTS. Vill du vara först med det senaste, kör 11.04.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Välj rätt Ubuntu”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: