Ubuntu — nu ännu ”mackigare”

01Maj11

Att Canonical, företaget bakom Ubuntu, en tid sneglat på Apples elegans och användarvänlighet är knappast någon hemlighet. Ubuntu 11.04 som släpptes i veckan visar den trenden ännu tydligare. Ubuntu 11.04 bjuder på rejäla synliga förändringar.


Menyraderna för de olika programmen följer inte längre med de olika programmens fönster, på Windows-vis utan utan finns på Macintosh-vis alltid längst upp på skärmen.

Längst till vänster hittar man i dag tydliga ikoner för de viktigaste programmen, och annat man snabbt kan behöva komma åt. Det är lite som ”dockan” i macken, men som sagt den är placerad i vänsterkanten, vilket ger ett effektivare utnyttjande av dagens bredbildsskärmar. För att ytterligare effektivisera skärmutnyttjandet flyttar menyn automatiskt undan om den ligger i vägen för något fönster.

Uppe i det högra hörnet hittar du som vanligt nätverk, ljudinställningar, mail, klockan, sociala tjänster och knappen för att logga ut eller växla konto.

Hanteringen av multipla skrivbord har också blivit ännu smartare.

För den som är konservativ ska det också gå att få Ubuntu 10.04 att se ut och fungera på gammalt klassiskt vis, men jag tror för min del att ett rejält mått av mod och nytänkande är av nöden. Linux på skrivbordet har hittills inte blivit den kioskvältare som det borde ha blivit. Ubuntu har ambitionen att ändra på det, men då duger det inte att harva på i gamla upptrampade fåror. Ska man göra omelett måste man krossa ägg och det vågar Ubuntu göra. Microsoft och Apple får se upp.

Du hittar Ubuntu på http://www.ubuntu.com/ hjälp och tips på svenska hittar du på http://ubuntu-se.org. Vad väntar du på?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser


One Response to “Ubuntu — nu ännu ”mackigare””

  1. 1 John

    Det är många som har åsikter om Unity:
    http://pavel.frimix.se/2011/04/28/natty-natty-ubuntu/

    Å andra sidan är väl inte Gnome 3 så färdigutvecklat heller.
    Med tiden lär väl också Unity finputsas och förbättras. Till höstversionen av Ubuntu har nog det hänt en del.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: