Kalkylprogram från början — börja räkna

11Apr11

Nå, jag utgår ifrån att du har något kalkylprogram, annars kan du ladda ner OpenOffice.org eller varför inte köra Google dokument, som du kör i din webbläsare. Du startar programmet och ser ett rutnät

Rutorna brukar kallas ”celler”, men programmet tar inte illa upp om du kallar dem rutor i stället, möjligen kan någon datornörd i din omgivning fryna på näsan.

Alla rutor, eller celler har ett namn efter bokstaven som står ovanför och siffran som står bredvid, till vänster. Just den markerade rutan heter alltså B4.

Du kan skriva lite vad du vill i cellerna, men ofta skriver man siffror. Räntor och amorteringar, gager och lokalkostnader, medlemsavgifter och biljettintäkter eller hur många löpmeter råspont det går åt för tjugo kvadratmeter vägg. Allt sånt går att pula in och räkna på, men vi börjar barnsligt enkelt.

Vi skriver in två och tre i varsin cell och så vill vi att programmet ska lägga ihop de talen. Nu tvivlar jag inte ett ögonblick på att du klarar att göra det i huvudet, men det blir snart värre.

I rutan B5 skriver vi in en formel. Formler i kalkylprogram börjar alltid med ett liketstecken. Sen talar vi om att programmet ska plussa ihop det som står i rutan b3 med det som står i rutan b4, jag vet att mattesnillena säger ”addera”. Det blir alltså =B3+B4.

Glöm inte ”=” i början, för annars fattar inte programmet vad du vill.

Jag vet också vad det just nu står i de där rutorna, men genom att hänvisa till vad som står i rutan i stället för att skriva dit talen direkt i formeln får vi en formel som fungerar för fler räkneuppgifter.

Endera dan får du en klurigare räkneuppgift, som att lägga ihop enmiljontrehundrafyrtiofemtusensexhundrasjuttioåtta med nåt annat långt tal och då misstänker jag att du inte lika gärna räknar i huvudet, men ditt kalkylprogram fixar det lätt och du kan förstås använda precis samma formel.

Man kan förstås räkna minus, gånger, och delat också (subtrahera, multiplicera och dividera alltså) men det tar vi en annan gång. Faktum är att man kan räkna en massa mycket krångligare saker också, minst lika mycket som på de största räknedosorna, men det är nog överkurs.

Annonser


One Response to “Kalkylprogram från början — börja räkna”

  1. Hiya very nice web site!! Man .. Beautiful .. Amazing ..
    I’ll bookmark your site and take the feeds additionally?

    I am happy to find so many helpful info here in the submit, we’d
    like work out more strategies in this regard, thanks for sharing.
    . . . . .


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: