Kalkylprogram från början — programmen som räknar åt dig

08Apr11

Det har nått mina öron att det fortfarande finns folk som sitter och fyller i sina siffror i Excel och sen summerar — med miniräknaren och skriver i summan. Finessen med Excel – och andra kalkylprogram är att de räknar åt dig, men det är tydligen många som inte vet. Det här måste vi försöka råda bot på. Det är dags att för en kalkylprogramskola.

Men först, vad är ett kalkylprogram?

Kalkylprogram ser ut lite som ett rutat anteckningsblock. Du har ett rutnät, en tabell, som du kan fylla med siffror, text och lite vad du vill. Rutorna är uppdelade i vågräta rader och lodräta kolumner. Hemligheten är att en ruta också kan innehålla en formel som säger vad som ska göras med innehållet i andra rutor.

Det finns många olika kalkylprogram. Mest omtalat är väl Microsofts Excel. I Ubuntu har vi som standard OpenOffice.org Kalkylark och Apple har Numbers. Ett trevligt program är också Gnumeric, som finns i Ubuntus förråd. De här programmen är rätt lika och du kan oftast följa mina exempel även om du har ett annat program eller en annan version.

Några minns säkert för övrigt det första kalkylprogrammet Visicalc eller Lotus 1-2-3, program som på åttiotalet gjorde persondatorerna populära.

Nu gjorde jag misstaget att skriva det hemska ordet ”formel” och vips tappade jag nittio procent av mina läsare. Du måste emellertid inte vara något mattesnille för att följa med här. De fyra räknesätten och mellanstadiets matte räcker långt.

Jag lovar dig att om du hänger på kommer det att spara tid, och göra livet bekvämare. Kanske kan du rent av spara en slant, höja din lön eller lyckas göra bättre affärer genom det övertag du skaffar dig. Håll dig framme, fortsättning följer!

Annonser


2 Responses to “Kalkylprogram från början — programmen som räknar åt dig”

  1. 1 RR

    När börjar kalkylprogramskolan?

    Hälsn
    Nybörjaren

    • 2 urbananjar

      Vet inte riktigt, håller på att bygga om därhemma, så det blir nog lite pö om pö. Men hav tålamod, den kommer.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: