Proffsknep med Shotwell: Visa inte dina kassa bilder!

15Feb11

Har du sett en pressfotograf i aktion? Klicke-licke-licke-licke-licke-lick, skruvar lite på zoomen och vänder kameran, klicke-licke-licke-licke-licke-lick, flyttar sig lite och klicke-licke-licke-licke-licke-lick, klicke-licke-licke-licke-licke-lick . För en trivial rutinbild tar han kanske tretti, fyrtio bilder men i bladet i morgon ser du bara EN bild.

Vi amatörer visar ofta alla bilder, också de som blev suddiga eller felexponerade, och även om vi sällan drar iväg lika många bilder på ett motiv blir det gärna fler bilder än vad publiken står ut med.

Många bilder, av varierande kvalitet, efter ett par minuters plåtande.

Shotwell kan hjälpa oss hantera bilderna lite mer proffsigt genom att du kan betygsätta bilderna. Enklast gör du det genom att använda siffertangenterna 1, 2, 3, 4 och 5. Har du ett numeriskt tangentbord till höger går det riktigt smidigt. Du kan samtidigt bläddra bland bilderna med högerpil och vänsterpil.

Du kan också filtrera bilderna så att bara bilder över en viss betygsnivå visas (inga bilder försvinner). Visa –> Filtrera foton.

Några bilder med betyg tre till fem.

En bra arbetsgång kan vara att först markera alla bilder i händelsen [Ctrl]+[A] och trycka på [3] och slå på filtrering så att bara bild med betyg 3 eller bättre visas.

Gå igenom bilderna snabbt och betygsätt de kassa bilderna [1] eller [2]

Sen går du igenom en gång till och delar ut de högre betygen. Det kan kräva lite noggrannare granskning. Zooma in, kolla att skärpan ligger perfekt där den ska osv

Höj kraven i filtret ett snäpp eller två och sålla ut så att du bara får de allra finaste bilderna kvar.

Den bild jag väljer att visa. Skärpan är inte perfekt men amiralen sitter fint och jag gillar ljuset.

Observera att du inte har kastat några bilder. Skulle det visa sig att du inte fått någon vettig bild på Moster Agata får du göra det bästa du kan av den minst dåliga ifall du måste ha en bild på kärr^H^H^H^H henne. Ingen kommer att överklaga betyget om du helt orättfärdigt sätter en femma där också, men du får förstås sätta ner filtrets stränghet en stund och leta upp den där bilden och sannolikt får du lägga en stund på att fixa till den.

 

PS Bra bilder växer inte på trän, men en violett buddleja-buske hjälper om man vill plåta fjärilar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,No Responses Yet to “Proffsknep med Shotwell: Visa inte dina kassa bilder!”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: