Hantera händelser i Shotwell

13Feb11

Ett centralt begrepp i Ubuntus fotohanterare Shotwell är händelser. När Shotwell sorterar in dina bilder automagiskt gissar programmet att varje dag är en händelse. Ofta är det en bra gissning, men det är du som bestämmer.

Själv vill jag hantera en resa, en festival, ett byggprojekt osv som en händelse även om den sträcker sig över flera dagar. Givetvis går det utmärkt. Du markerar bara de händelser du vill slå ihop och klickar på Sammanfoga. Du kan markera flera prylar genom att hålla nere tangenten [Ctrl] och klicka.

Vissa dagar är fotografiskt händelserika, men du plåtar kanske helt olika grejor. Du kan då markera en eller flera bilder som du vill bryta ut ur händelsen och välja Händelser -> Ny händelse i menyraden. När du blivit varm i kläderna föredrar du antagligen att trycka [Ctrl] + [N]

Varje händelse har en huvudbild

Varje händelse har en bild som funkar som symbol för händelsen. Du behöver inte nödvändigtvis välja den bästa bilden, ta i stället en som är tydlig och symbolisk. Har du varit utomlands är det landets flagga perfekt. Högerklicka på bilden och välj Gör till huvudfoto till händelsen.

Du kan förstås också dra och släppa bilder mellan olika händelser. Förmodligen vill du till exempel att bilderna du tog på kvällen på nyårsfesten ska tillhöra samma händelse som dem du tog efter tolvslaget medan du kanske vill ha nyårsdagens bilder i en annan händelse. Det är lätt ordnat.

Händelser får automatiskt fotodagens datum som namn, men det går lätt att byta mot något som fastnar bättre i ditt minne. Högerklicka på händelsen och välj Byt namn på händelse.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser


One Response to “Hantera händelser i Shotwell”


  1. 1 Hantera händelser i Shotwell » The Blog of Blogs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: