Kommunal chef sparkad för Microsoft-avtal

25Jan11

– Är det så självklart att vi ska ha licenser från Microsoft? Marknaden förändras och vi kanske har andra behov i kommunen som vi hade kunnat väva in, säger kommunstyrelsens ordförande i Marks kommun, Margareta Lövgren till Upphandling24. I och med att avtalet förlängdes är kommunen låst i en treårsperiod till en kostnad för närmare 26 miljoner kronor. Kontraktssumman överstiger den nivå som förvaltningschefen har mandat att fatta beslut över, enligt Margareta Lövgren. Enligt Margareta Lövgren fick den senaste händelsen med förvaltningschefen bägaren att rinna över och hon tog initiativet tillsammans med kommunchefen att avsätta förvaltningschefen.

I dag finns det mycket att välja på när det gäller mjukvara. Kontorspaketet OpenOffice.org är ett välfungerande alternativ till Microsoft Office. Det sparar inte bara licenskostnader utan är också en väg till öppna ISO-standardiserade filformat, en sak som en myndighet givetvis ska eftersträva. Samtidigt bör man också titta på molnbaserade lösningar som Google Docs.

I serverhallarna är Linux i olika former väl etablerat. Mycket  av det Marks kommun idag kör på Windows kan säkert överföras till en Linux-plattform till väsentligt sänkta kostnader som följd. Här bör knappast de kommunala verksamheterna märka speciellt mycket av om man byter programvara. Att man på köpet får mer entusiasm och arbetsglädje bland teknikerna är en bonus.

Har man väl bytt kontorspaket bör knappast byte av klientoperativ till exempelvis Ubuntu vara någon större svårighet på de flesta håll. Det finns säkert ett antal användare som behöver speciallösningar som kräver Windows, men bortåt 90% går säkert att byta utan större bekymmer.

En fördel med att tänka om är att man också kan överväga tunna lösningar för maskiner som börjar falla för åldersstrecket. Flytta applikationerna till serverhallen och låt datorerna bli tunna klienter i stället. Sånt fixar man hyggligt enkelt i en linuxmiljö.

Sen ska man ha respekt för att det tar tid att förändra IT-miljön i en stor och mångfacetterad organisation som en kommun. Förmodligen är inte de tre år som det nya microsoftavtalet gäller tillräckligt. Samtidigt är det viktigt att politikerna sätter ner foten och pekar ut en ny riktning. Att bara slentrianmässigt förlänga sina avtal och inte göra något mer är inte okej.

Kommuner och övrig offentlig sektor måste göra en ordentlig utvärdering av vad öppen källkod och öppna filformat kan ge. Likaså bör kommunerna samverka med varandra, för man har ofta ganska likartade behov. Det problem Marks kommun saknar lösning på har man kanske löst i en grannkommun — här visar sig en av styrkorna med öppen kod.

Nu sprider det sig säkert snabbt bland chefer i kommuner och på andra myndigheter att det inte nödvändigtvis är ett smart karriärdrag att skriva under papper från Microsoft. Det är en bra början.

http://sktftidningen.se/zino.aspx?articleID=14894

http://www.bt.se/nyheter/mark/chef-sparkad-efter-upphandlingsmiss-for-25-miljoner%282253432%29.gm

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser


8 Responses to “Kommunal chef sparkad för Microsoft-avtal”

 1. 1 Maths

  Sedan verkar det vara en trend att man inte installerar program på användarnas datorer, utan istället skapar webbaserade program som användaren kör i sin webbläsare. En uppgift som en Linuxserver klarar galant.

  Och som du säger: tunna lösningar. Behövs ett storskaligt operativsystem på användarnas datorer? Även det kan ligga i serverhallen.

  Ett problem jag kan se är att en del webbprogram inte går att köra på en Linuxserver, för de är skapade i ett programmeringsspråk som bara funkar på Windows. Hur är det med t ex .NET?

  Ett andra problem, som jag läst om, är att det inte finns något program med fri och öppen källkod för den nisch som ett Windowsprogram fyller.

  Men annars ser jag inga problem, bara möjligheter. 🙂

  • 2 Urban

   >Ett andra problem, som jag läst om, är att det inte finns något program med fri och >öppen källkod för den nisch som ett Windowsprogram fyller.

   De flesta windowsprogrammen har bra ersättare. Det gäller bara att klara ut vilken funktionalitet man behöver, så hittar man ofta öppna alternativ.

   Men visst, det finns alltid nischtillämpningar som det bara finns Windowsprogram som fixar, liksom det finns nischtillämpningar som bara går att köra på Linux eller bara på Mac. Man får ofta finna sig i en blandad miljö och det är inte fel egentligen.

   Så gott det går bör man nog undvika att låsa in sig i sådana program, men det är inte alltid det är möjligt och sitter man väl i klistret kan det vara knepigt att komma ur.

  • 3 Aniss

   ”Hur är det med t ex .NET?”
   Det finns ett projekt för .net(not) för *nix-platformen
   Mono: http://www.mono-project.com/Main_Page
   Mono är sponsrat av Novell som i sin tur har en mycket nära kontakt med Microsoft.

   Sedan så finns det tyvärr andra ”webbapplikationer” som bara går att köra i IE. Dvs där har vi bottenskrapet av ”programmerare/utvecklare”(får de kallas för programmerare eller utvecklare?) som varit framme och förstört…

   En webbapplikation ska vara plattformsoberoende och följa standarder som finns. Se bara på java, där har SUN lyckats. Java kan crasha alla operativsystem 😉

   De största problem jag stött på är:
   Nordeas e-ID lösning fungerar inte på 64bit Linux. HW-tillverkaren har inga drivrutiner för 64bit.
   Ett BRA alternativ till Adobe CS och Lightroom.
   Ett alternativ till AutoCad (som kan hantera AutoCads filer).
   För ny HW utan drivrutiner till Linux(finns men kräver att man bygger om för mycket av sitt system)

 2. 4 Skates

  Tyvärr är det så att det är det fullständigt omöjligt för en kommun att byta ut windows som skrivbordsoperativ, Det kan till och med vara så att det inte finns några organisationer överhuvud taget som är så inlåsta i Windows som kommuner (och landsting). Det finns flera skäl till detta:

  De verksamhetsspecifika systemen för administration av socialtjänst, skola, omsorg osv. är nästan uteslutande hårt knutna till Win. Här finns i praktiken inga alternativ. Detsamma gäller ekonomiadministration/affärssystem. Här råder dessutom en oligopolliknande situation med några få dominerande leverantörer.

  Många kommuner drar sig tom för att uppgradera från xp, eftersom konsekvenserna är svåra att överblicka i en extremt komplex systemmiljö. (kommunerna är ”diversehandlare” på en helt annan nivå än företag)

  Till och med att byta ut MS Office mot Ooo skulle vara en svår operation. Verksamhetssystemen är ofta integrerade med MS Office med specialfunktioner för import/export av data. Även datautbyte med
  Kommunförbundet, SCB, Socialstyrelsen mfl är hårdkodade mot MS Office.

  Slutligen är kommunerna organisationer där många medarbetare fortfarande har låg datamognad. Systembyten blir därför extra kostsamma i när det gäller utbildning och ”strulkostnader”.

  Så det kan bli XP och IE6 långt in på 2020-talet i kommunerna 🙂

 3. 5 Jens

  Men sen bör vi också komma ihåg att även om Microsoft skulle kunna bytas ut till något annat, så finns det saker med deras produkter som är riktigt bra – och som dessutom kan spara tid på sikt (även om licenserna kan vara dyra). Ta bara som exempel Group Policy i Windows Server. Kör man Windowsklienter och dessutom Windows-servrar så är det ett alldeles utmärkt sätt att ”låsa ned” specifik funktionalitet (ex specifika menyval) på företagets alla klienter direkt från servern.

  Sen är det inte säkert att användarna gillar detta, eller ens blir speciellt kreativa i slutändan. Men du får ett mer eller mindre idiotsäkert system för användarna.

  När Linux får ta del av något liknande så tror jag ett byte inte är långt borta
  hos många (speciellt inom skolor iaf). Vem vet, kanske blir möjligt med nya samba4.
  Hoppas kan vi ju alltid. Och jag gillar linux väldigt mycket. Frågan är dock varför inte linux andel ökar mer än runt 1 % gränsen? Vad är det som får folk/företag att byta ut Windows mot Mac OS X istället för att välja en riktigt bra linux-distribution (och därmed slippa byta ut hårdvaran) ?

  • 6 leifharald

   Jag har börjat från början med att installera Ubuntu på gamla datorer i en arbetsgrupp som inte får tillgång till Windows(via intranätet). Är avancerad windowsanvändare, nätverk och Linux kan jag inte.
   Har gjort viktiga erfarenheter:
   Jättesvårt att förstå helheten i början. Hur hitta filer, hur öppna dem, var ligger dom? När jag hämtad ner något var hamnar dom.
   Terminalen! Köpte en skrivare (Brother) som skulle fungera till Linux, jodå men inte till Ubuntu! Trillade rakt ner i Linus ”svarta hål” = Hantera drivrutiner utan att veta var man kan hitta hjälp. Ja det sista är nog det värsta. JAg har inte hittat någon Instegs-guide ”Problem med Ubuntu?-Börja här!”. Det finns flera olika webbplatser och om man inte är jättebra på engelska så är det också ett hinder.
   Dessutom finns en massa Linux-begrepp som är rena fikonspråket för en Windowsanvändare.
   Jag lyckades till slut installera skrivaren via Terminalen, tack vare att jag en gång i min DataUngdom använde DOS. Hohohoho.
   Jag gillar hela GNU-idén och tror att den kan ta över så småningom, men det finns verkligen stora hinder i början.
   @Jens: Varför MAc istället för Win? Jo allt detta icke-anpassade i Linux gör valet lätt. Dyrare men säkrare och enklare!

   • 7 Skates

    Hej!

    Problem med Ubuntu? – Börja här! http://www.ubuntu-se.org/phpBB3/

    Annars så finns det några böcker på svenska som också kan vara till hjälp om man flyttar över från windows till Ubuntu:

    Ubuntuboken- Jesper Nilsson ISBN: 9789197726078
    Operativsystem Linux Ubuntu 10 ISBN: 9789173791410

 4. 8 Anonymous

  En lite detalj som inte riktigt framgår i arbtikeln du refererar till är det räknefel som tyvärr smugit sig in. Avtalet var inte på 26 miljoner som fru Lövgren och IDG hävdar; det var på ca 8,5Mkr över tre år, inte 8,5Mkr per år i tre år.
  Eftersom förhandlingarna med fack och annat är avslutade så verkar vår kära arbetsgivare inte ha intresse av att gå ut med den informationen.
  Sakfrågan om attesträtt och annat står kvar, det finns brister här. Diskussionen om öppet är bättre än inte öppet kommer säkert leva vidare även den – med eller utan brister.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: