Heter det Linux eller GNU/Linux?

17Jan11

Frågan i rubriken kan kännas löjlig. Det är väl skitsamma vad saker heter bara folk fattar vad man menar, men vi datanördar kan hålla långa och heta debatter kring den frågan.

Argumenten är i sammanfattning ungefär:

– Det heter Linux för det är vad folk säger och känner till, att hänga på extrabokstäver förvirrar bara folk och ska man framhålla GNU finns det massor av andra komponenter som också borde framhållas, så det borde heta någonting i stil med GNU/X.org/Firefox/OpenOffice.org/ osv, osv/Linux och det låter om möjligt än mer korkat.

– Ja, men Linux är ju bara kärnan och Richard M Stallmans GNU-projekt var igång långt innan och har gett massor av nödvändiga komponenter och dessutom poängterat vikten av fri mjukvara, så det måste heta GNU/Linux så att det inte glöms bort.

Vi i Ubuntusfären kan väl också fastna i det här tugget också ibland, men det är egentligen helt onödigt. Vi säger kort och gott Ubuntu, det räcker.

Yet others, such as the Ubuntu project, attempt to avoid the controversy altogether by referring to GNU/Linux only by using their own project’s name.

Givetvis hänger den här eviga diskussionen ihop med en annan evig diskussion nämligen den mellan det mer ideologiska Fri mjukvara och det mer pragmatiska Öppen källkod. Ubuntu har en lösning även på detta:

While people who identify with either group see the two movements as being at odds, the Ubuntu project sees no conflict between the two ideologies. People in the Ubuntu project identify with either group and often with both.

Ubuntu behöver inte de här diskussionerna helt enkelt. Vi försöker bygga och sprida världens bästa operativsystem och bryta Microsofts monopol. Det räcker.

Det heter alltså inte Linux eller GNU/Linux, det heter Ubuntu!

Läs också kapitet ett i The Official Ubuntu Book http://book.opensourceproject.org.cn/distrib/ubuntu/official/index.html?page=opensource/0132435942/main.html

Läs även andra bloggares åsikter om ,
12 Responses to “Heter det Linux eller GNU/Linux?”

 1. 1 Maths

  Nu tror jag folket bakom starthanteraren Grub känner sig förbigångna. 😉

  • 2 urbananjar

   Ja, och programspråket Python, som ligger bakom massor av lite nyare program och förstås Apache, PHP och MySQL på serversidan…

   Det finns massor av bitar i öppenkodspusslet.

 2. 3 Per

  Håller helt klart med dig om att det i det stora hela räcker med att enbart säga Linux och kanske om man vill tala om just Ubuntu, att då nämna det vid namnet Ubuntu.

  Men att säga:
  ”Det heter alltså inte Linux eller GNU/Linux, det heter Ubuntu!”
  är ett rent hån mot alla andra linux-distributioner där ute.

  Vilket spär på det faktum att Ubuntu bara tänker på sig själva och
  helt struntar i resten av öppna källkodsvärlden och att ge
  tillbaka till andra projekt (det finns klagomål angående detta).

  • 4 urbananjar

   Då säger man väl att man kör Debian, SuSE, RedHat eller vad det nu kan vara.

   Ubuntus stora bidrag till det totala öppenkodsköret är kanske trots allt att popularisera och sprida till större användargrupper, och det är inte oväsentligt.

   Ett annat projekt som jag vill framhålla i det sammanhanget är Firefox, som lyckats fantastiskt väl med att föra ut öppen kod till många användare. Såpass väl att IE, i alla fall i Europa, numera intar en andraplats.

 3. 5 Ronny

  Jo precis, om man kör någon annan variant av Linuxdistribution kan man ju inte säga att det heter ubuntu (i mitt fall heter det Arch Linux på en dator och ubuntu på ett par andra datorer jag har). Jag tycker man gott kan säga Linux för det är ju det som är kärnan i operativsystemet, allt annat är tillägg liksom. Men visst är det OK med GNU/Linux också om man vill förtydliga sig. Finns ju t.ex. GNU/Hurd och GNU/kFreeBSD också där man kör olika kärnor med GNU-verktygen runtomkring.

  Det kan ju tänkas att ubuntu släpps för någon annan typ av kärna eller några andra verktyg än GNU. Så egentligen borde det heta Ubuntu/GNU/Linux. Sedan har vi ju exemplet med Mint som kommer i version baserad på debian som i sin tur finns för Linux, Hurd eller kFreeBSD, alternativt så finns Mint även baserat på ubuntu. Dessutom vill ju ubutufolket särskilja olika fönsterhanterare och tycker att Xubuntu och Kubuntu är som andra operativsystem när man egentligen bara har olika fönsterhanterare. Och tar man bort xorg ja då ska det plötsligt heta ubuntu server. Snacka om förvirring. Minns när jag som nybörjare laddade ner xubuntu och ubuntu separat i tron att det var två olika operativsystem.

 4. 6 Maths

  Att hävda att allt borde heta Linux är att förneka de skillnader som faktiskt finns. Det krävs faktiskt mer till ett operativsystem än en kärna. Och det finns flera gränser inom Linuxsläkten som man rent praktiskt inte kan korsa utan att hamna i en annan del av släkten. Inom varje gren finns det sedan olika operativsystem med olika inriktningar. I släkten Debian finns bl a Ubuntu, i släkten Red Hat finns det andra OS.

  Marknadsför då varje OS för sig. Det blir enklare då. De som vill att allt ska heta Linux hamnar i följande helt opraktiska och för potentiellt framtida användare, i följande namngivningsnorm, där hela genealogin finns med: GNU/Linux/X.org/Grub/Debian/Ubuntu. Ska vi lägga till UNIX i början? Någon som vill ha fler användare av ha flera användare av program med fri- och öppen kälkod?

  Enligt mitt tycke var det helt fel att introducera de första Netbookdatorerna med fri och öppen källkod som Linux. Operativsystemet var Xandros. Det kan ha varit en anledning till att lanseringen gick snett, tror jag. Folks associationer blev helt fel.

  Nej, Ubuntu är Ubuntu; Fedora är Fedora; Debian är Debian; Arch är Arch etc. Och alla är de fokuserade på sin egen utveckling, inom de ramar som de gemensamma grunderna tillåter.

 5. 7 Harlekin33

  När nån frågar vad jag kör så säger jag att jag kör Ubuntu

  -Vad är det för nåt då?

  -Det är GNU/LINUX.

  ———-

  Nån som har några invändningar mot det sättet att svara?

 6. 8 Maths

  – Vad är det du kör på din dator? Jag känner inte igen det.
  – Det är Ubuntu.
  – Vad är det för nåt då?
  – Det är ett operativsystem.
  – Operativsystem?
  – Det är ett antal program som göra att du kan använda din dator till att surfa och skriva m m eftersom som dom programmen inte direkt kan kommunicera med grafikkort, hårddiskar m m. Precis som din dator kör Windows, bara det att Ubuntu har Linux som grund.

  🙂

 7. 9 urbananjar

  Vi kan ju se på Android, som verkar bli en hyfsad framgång på mobilsidan. Ingen snackar om att det är Linux – det kanske är just därför det slår.

  Få snackar heller om att MacOS är någon slags variant på BSD med en hel drös GNU-prylar och Apple skördar ändå framgångar.

  Visserligen tror folk att de vet vad Linux är, men de associerar med någonting übernördigt teckenbaserat.

  Som Mats säger hjälper det inte mycket att säga att det är ett operativsystem, för det får de flesta att se ut som fågelholkar eller också tror de att Word är ett operativsystem. Jag vet, jag har frågat många studenter.

  Dessutom är ju strängt taget Ubuntu mycket mer än ett operativsystem. Köper du en dator med Windows eller MacOS får du bara det (+ en massa crapdemos i många fall). Med Ubuntu får du fulla versioner av ordbehandlare, kalkylprogram, presentationsprogram och mycket mer

  Visst, jag förklarar också Ubuntu med ”en sorts Linux” ibland, men egentligen är det nog att göra det för lätt för sig och för svårt för Ubuntu. ”alla program du behöver i datorn” är nog ett bättre svar.

 8. 10 harlekin33

  Varför jag har tjatat så hårt om GNU är för att fler ska kunna sätta press på hårdvarutillverkarna att börja tillverka hårdvara som är 100% kompatibel med LINUX.

  Jag har aldrig menat att vara elak utan det är bara för att det ska bli lättare för massorna att använda LINUX.

  That´s it.

  • 11 Maths

   Tror du inte att det då måste vara så att statistiken måste visa på att Linuxbaserade operativsystem har mer än 1% av ”marknaden”? Jag menar, handlar det inte om mängd? Tillverkarna måste kunna sälja sina produkter. Eller har vi ett moment 22 här?

   • 12 urbananjar

    Säkert handlar det mycket om mängd.

    Sen handlar det också om att vi som kör Ubuntu (eller nåt annat fritt OS) också köper de produkter som kommer fram och har stöd för Linux och att vi aktivt efterfrågar sådant stöd.

    – Ringer tillräckligt många och frågar om SuperPrinter AFZ-23 funkar med Ubuntu lär sig de som svarar så småningom ett bra svar typ
    – Nej den funkar inte så bra, men köp vår SuperPrinter AFQ-30, den funkar perfekt.

    Själv köpte jag faktiskt en skrivare med pingvin på kartongen (tillsammans med fönster och äpplen) och det har jag inte ångrat. SAMSUNG ML-2010 (vet inte om de säljer den längre, det var ett tag sen)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: