Varför finns egentligen Ubuntu?

16Jan11

De flesta som följer min blogg vet väl vid det här laget att Ubuntu är ett lättanvänt, i praktiken virusfritt operativsystem, som dessutom är gratis. Ni vet säkert också att det följer med massor av bra program och att mer kan hämtas från programcentralen  (tänk AppStore fast allt är gratis). Men Ubuntu är mer än så. Det finns en bakomliggande filosofi, mål och löften, en uppförandekod och det finns en anledning till att alltihopa körde igång en gång i tiden.

Jag tänker försöka förklara de här grunderna i en serie blogginlägg och börjar med varför Ubuntu finns. Det här förklaras i lite lätt skämtsamma termer i något som vi kallar Bug #1 eller bugg nummer ett.

Ubuntu finns för att ändra på något som är grovt fel och det finns för att spridas och användas av många. Det som är fel är att det i stort sätt är omöjligt att hitta datorer med någonting annat än Windows på om man går till vanliga ställen där folk köper datorer, typ de stora elektronikvaruhusen. I praktiken har Microsoft monopol och det tänker vi försöka ändra på.

Microsoft has a majority market share. Non-free software is holding back innovation in the IT industry, restricting access to IT to a small part of the world’s population and limiting the ability of software developers to reach their full potential, globally. This bug is widely evident in the PC industry.

Vi tänker försöka att bryta monopolet och det kräver att väldigt många börjar använda Ubuntu. Det ställer i sin tur krav på oss att marknadsföra Ubuntu, men också att göra det ännu bättre och ännu lättare att använda. Ubuntu ska helt enkelt bli det vanligaste och mest använda operativsystemet.

Our ultimate goal, the one that supersedes and influences all others, is to spread our great software, our frequent releases, and the freedoms enshrined in our philosophy to as many computer users in as many countries as possible. Ubuntu’s ultimate goal is not to become the most used GNU/Linux distribution in the world, it is to become the most widely used OS in the world.

 

Observera att det här inte handlar om att hata Microsoft eller Windows och än mindre om att hata de människor som jobbar på Microsoft eller som använder deras produkter. Vad det handlar om är att laga en trasig marknad. Monopol är inget bra.

Jag utgår ifrån att du vill läsa Bugg nummer ett i sin helhet: https://launchpad.net/ubuntu/+bug/1

Läs också kapitet ett i The Official Ubuntu Book http://book.opensourceproject.org.cn/distrib/ubuntu/official/index.html?page=opensource/0132435942/main.html


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,4 Responses to “Varför finns egentligen Ubuntu?”

  1. 1 Maths

    Det handlar inte ens om att det inte ska säljas några datorer med MS Windows i affärerna. Men det faktiska monopolet är inte bra och måste fixas. Inte på någon annan marknad tillåts det här, så varför i datorvärlden?

  2. gnu


  1. 1 super bluetooth hacker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: