Ska Tre Kronor syssla med konståkning?

11Jan11

En diskussion har blossat upp inom Ubuntu Sverige huruvida man ska marknadsföra och supporta alla möjliga linuxvarianter eller om man ska koncentrera sig på just Ubuntu.

När Sverige skickar en OS-trupp vill vi att de ska ha med sig så många och så ädla medaljer som möjligt hem i bagaget. Om sen medaljerna är i hockey, curling, skidåkning, slalom eller något annat är kanske inte så viktigt. Ändå är det så att varje lag fokuserar på sin gren. Vi vill inte se grabbarna i hockeyrinken i konståkningstrikåer och även om de kan skjuta i mål betyder det inte att de klarar att ta medalj i skidskytte.

Frågan är inte helt okomplicerad. Ubuntus mål är kortfattat uttryckt, att sprida fri mjukvara och att minska Microsofts dominans och det kan man ju göra på många sätt.

Givetvis bidrar SuSE, RedHat med flera till dessa mål ungefär lika mycket som Ubuntu. Att uppmana folk att köra OpenOffice.org i sina windowsdatorer bidrar också och Apples försäljningsframgångar minskar i alla fall Microsofts dominans, men bidrar faktiskt den också till att sprida öppna program.

Men Ubuntu har inte bara målet att sprida fri mjukvara och bryta monopolet utan också en väg dit nämligen en egen distribution och en egen kultur kring denna. Det bidrag vi i Ubuntu Sverige förväntas göra är att förbättra, marknadsföra och supporta den distributionen och att vara en del av ubuntu-kulturen. Det är höga ambitioner och vi har en god bit på vägen innan vi uppfyller dem. Att i det läget begära att vi ska hantera allt annat än Ubuntu vore lika korkat som att begära att Tre Kronor ska lira curling och köra konståkning också. Koncentrerar de sig på att spela hockey och inget annat ökar medaljchanserna. På samma sätt ökar vår möjlighet att göra vårt bidrag till öppen källkod om vi får fokusera på Ubuntu och de olika varianter av Ubuntu som finns.

Däremot ska vi inte nedvärdera andra linuxdistributioner och deras användare. Distarna har sin funktion att fylla och sin givna målgrupp. Men deras anhängare får sköta sin support och marknadsföring på sina ställen. Vi gör vårt bidrag genom att jobba med Ubuntu.

Vi ska inte heller isolera oss utan bör efter förmåga och så länge vi ställer oss bakom mål och syften delta i gemensamma kampanjer där man jobbar med öppen källkod och öppna standarder i lite bredare sammanhang och vi kan gärna ta initiativ till sådana samarbeten.

Det handlar heller inte om att köra ut folk för att de kör någon annan linuxdistribution eller ens för att de använder Windows. Det finns många goda skäl till att använda olika operativsystem. Själv kör jag förutom Ubuntu också Mac och Windows. Det handlar om vad av detta som Ubuntu Sverige har anledning att stödja på olika sätt.

Roten till mycket av det bråk som varit och den beslutsvånda som funnits inom Ubuntu Sverige är att vi försökt gapa över för mycket. Det blir mer ”hockey” om vi fokuserar på det vi kan och ska göra.

Annonser


7 Responses to “Ska Tre Kronor syssla med konståkning?”

 1. 1 Andreas

  +1

  Ja linux-världen är alldeles för liten för att innehålla splittringar. Alla vi strävar ju egentligen åt samma håll, men det är olika ”personer” som står vid ratten och vill bestämma vägen till målet.

  Håll ihop så blir vi starka!
  / Andreas

 2. 2 Gustav

  Självklart ska Ubuntu Sverige ägna sig åt Ubuntu. Annars får de ju byta namn.

 3. Förr när jag försökte marknadsföra Linux pratade jag inte bara om Ubuntu, utan även just Linux och GNU, och jag föreslog olika distar (openSUSE och Mandriva t.ex.). Jag har senare kommit på att vanliga användare inte bryr sig om det och att det är komplicerat nog att förstå det här med Ubuntu. Nu brukar jag bara prata om Ubuntu och det har visat sig vara mycket mer framgångsrikt. Om de sedan frågar ”Vad handlar det här med Linux om”, så svarar jag enkelt att det är kärnan i Ubuntu, och att det finns många andra operativsystem som har samma kärna.

  När Android marknadförts har det inte varit något snack om Linux, och vi kan se tydligt att det har varit ett vinnande koncept. Apple marknadsför inte heller Darwin, på samma sätt som Windows inte marknadsför NT. Vill vi nå till de vanliga användarna räcker det att skriva om Ubuntu.

  • 4 urbananjar

   Där slår du huvudet på spiken. Jag har försökt förklara det där typ hundra gånger men det finns de som vara inte VILL fatta. Men skam den som ger sig, det är bara att försöka igen, men det skadar inte om vi är fler som förklarar.

 4. 5 Maths

  Det är ju synd att t ex Debian inte har en egen svensk webbplats för sin gemenskap. Inget skulle hindra att man var med både där och i Ubuntus gemenskap. Men man måste förstå skillnaden och veta var man ska ta upp vad.

  Är dessutom inte Linuxportalen en allt-i-ett webbplats? En samlingsplats för folk från alla möjliga distar.

  • 6 urbananjar

   Ja, det skulle vara bra om Debian-folket snodde ihop en egen svensk webbplats. Det skulle gynna alla.

   Jag hängde mycket på Linuxportalen innan jag kom hit och då var det i alla fall en mycket bra och bred plats för alla sorters linuxfolk, även ubuntister för övrigt. Har däremot ingen större koll på den senare tidens utveckling.

 5. sean david morton


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: