Wow, detta måste firas!

04Jan11

Skit att sista pavan bubbel gick åt vid nyår, för det här ska firas!

Feber rapporterar att Firefox nu har gått om Internet Explorer i Europa. Det är inte så länge sedan det i praktiken bara fanns en webbläsare och det var Internet Explorer.

Den var inte bra, den var ett gigantiskt säkerhetshål och den fanns bara till Windows, men den dominerade totalt.

Nåväl, vi var väl några envisa jävlar som höll på med Netscape eller Safari, på grund av att vi körde udda operativsystem, men vad gjorde det när webbsidorna i alla fall skrevs kring buggarna i Internet Explorer. Sidor som inte fungerade med något annat än IE var hur vanliga som helst och många sidor som ”fungerade” såg apfula ut.

Nu har bilden ändrats totalt. Den fria webbläsaren Firefox toppar alltså ligan med 38,1% men också Googles Chrome växer snabbt och är uppe i 14,6%. Faktum är att det finns många bra webbläsare att välja bland. Själv testar jag just nu Arora, som funkar riktigt bra.

Det här är härligt, men vi har inte nått hit utan kamp. Inte minst har Firefox visat att öppna program kan och bör marknadsföras och det har miljoner aktivister gjort med den äran.

Microsofts dominans på webbläsarmarknaden är härmed bruten. Dessutom är det ett fritt program med öppen källkod som har tagit ledningen.

I morgon får vi fundera över hur det ser ut när det gäller ordbehandlare, kalkylprogram, presentationsprogram och operativsystem, men just nu ska vi bara fira. Segern är vår!

IDG


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser


3 Responses to “Wow, detta måste firas!”

 1. 1 aa

  En detalj bara. IE har vist släppt till andra OS. Det släpptes varianter av IE till både HP-UX och Solaris. IE var till och med standard på Mac i slutet av 90-talet efter att amerikanska myndigheter lagt sig i. Liksom idag den obligatoriska webbläsarväljaren som finns i Windows efter EU bestämmelser

 2. 2 Maths

  Verkligen något att fira! 🙂 Men Firefox har också sjunkit, precis som IE. Och både har tappat till Chrome. Eftersom jag tycker det är bra med mångfald, är det bra om det finns i alla fall tre stora webbläsare. Både Opera och Safari är nog också förtjänta av lite högre siffror.

  Å du, schysst gimpad bild! 😉

 3. 3 urbananjar

  @aa, jo du har rätt i att IE funnits i alla fall till Mac (HP-UX vet jag inget om, men säger du så så är det säkert så) men 5.5 har jag för mig var den senaste versionen på Mac, så det är inte mycket att snacka om idag, så jag hoppade över den för att inte bli för långtråkig.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: