Inte bara GIMP

04Jan11

Jobbar du med enstaka bilder då och då, klarar du dig antagligen med bara GIMP. Hanterar du massor av bilder behöver du försöka få till ett vettigt arbetsflöde. Använder du dessutom kamerans RAW-format ställer det sina krav. Du kan alltså behöva ha en hel del olika program. Som tur är finns det mesta man kan behöva som öppen kod, så det är bara att tanka…

Mina arbetshästar är förutom GIMP:

 • Shotwell, som tankar bilderna från kameran, organiserar dem i mappar, funkar för att köra bildspel, kan användas som ljusbord och för att köra bildspel. Enklare bildredigering kan du göra direkt i Shotwell liksom du kan tagga bilder efter innehåll och kvalitet. Du kan ställa in Shotwell, så att du öppnar bilder i GIMP därifrån.
 • Inkscape, som är ett vektorritprogram, vilket är vad jag oftast föredrar om jag ska rita själv och inte plåta.

Här en blick på Shotwell

Just nu håller jag på att utvärdera några andra program, som kanske hamnar i min ordinarie arsenal:

 • UFRaw med tillägget gimp-ufraw för att kunna öppna och bearbeta RAW-bilder. Jag har varit lat och snål med minneskorten och kört jpeg innan, men folk tjatar på mig om att RAW ger bättre bilder. Eller kanske Darktable, som dock inte hunnit in i ubuntuförråden ännu.
 • Qtpfsgui eller ExpoBlending för HDR-bilder för att lägga ihop ett antal olika exponerade bilder till en för att på så sätt få liv i skuggor och högdagrar.
 • Hugin Panorama Creator för att koppla ihop flera bilder till en panoramabild.

Nåväl, håller inte just dessa programmen måttet, finns det nog mer att välja på i Ubuntus förråd. Tipsa gärna om fynd du gjort! Jag får säkert anledning att komma tillbaka till något av de här programmen.

 

Läs mer… Här är GIMP-skolan

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,6 Responses to “Inte bara GIMP”

 1. 1 Jan-Helge Fagerström

  Du skulle kunna bekanta dig med cinepaint. Cinepaint är utvecklad ur gimp för filmindustrins behov. De viktigaste skillnaderna mellan gimp och cinepaint är att cinepaint stöder även 16 och 32 bit per färgkanal och färgkalibrering.

  Ett annat bra bildredigeringsprogram är CLI-programmet ImageMagick.

  • 2 urbananjar

   Jo, det kan nog komma. ImageMagick har jag donat lite med innan och det är klart smidigt ifall man vill göra samma sak med många bilder, typ skala till en viss storlek och förse med en viss text, eftersom man kör från kommandoraden är det inte långt till att hacka ett litet skript. Likaså är det bra om man vill göra nån form av bildfixande som sköts automagiskt på en webbsida. Annars hör väl bildfixande till de saker man INTE vill göra vid kommandoraden.

   Cine-paint såg lite råddigt åt just nu, tydligen lite problem med deb-paketen bland annat, men det går ju att bygga från källkod. Det får nog vänta lite

 2. 3 Pastor Bentonit

  Irfanview är ett annat bra gratis fotosorteringsprogram (med enkla effekter).

 3. Cord Blood banking

 4. Concurso seo


 1. 1 En startsida för alla som plåtar eller tänker börja « Press Enter News Agency

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: