*Nix slår på bred front

01Jan11

Då var det dags för en liten nyårsbetraktelse. Jag skulle gärna säga att Ubuntu hade slagit igenom totalt på skrivbordet 2010, men trots vissa framgångar finns det mycket ogjort. Åtminstone skulle jag gärna känna att jag tvärsäkert kan utlova detsamma för 2011, men det vore nog också att ta i. Tillåter man sig däremot att bredda synfältet och även räkna in telefoner och pekdatorer och också räkna in andra unixliknande operativsystem så ser bilden väldigt ljus ut.

Ett nytt år ger anledning inte bara till tillbakablick och framåtblick utan också till att fundera över vad som händer runt omkring.

Apple har haft ett bra år och deras MacOS X och iOS är unixliknande och till stor del baserade på öppen källkod. Det märker man om inte annat om man öppnar terminalen på en mac. Där frodas idel gamla GNU-favoriter.

Apples storsäljare iPhone jagas nu intensivt av Googles Android, som finns på ett stort antal olika lurar. Android är Linux-baserat och har öppen källkod och frågan är om inte Android har tagit in iPhones försprång.

Under 2011 år kommer sannolikt en annan storsastsning från Google, nämligen Chrome OS, baserat på Linux och Ubuntu. Här ligger ”molnet” i fokus och vi kan nog vänta oss ett betydligt mer slimmat och nerstrippat OS än vi är vana vid eftersom man förväntas använda program och lagring på nätet.

Ubuntu har under 2010, sin vana troget, släppt två versioner varav en med långtidssupport. I år kommer två nya versioner och inovationstakten är hög. Strategin verkar syfta till att ge Apples iPad en ordentlig match.

Rimligen blir iPad och andra ”paddor” med Ubuntu, Android och Chrome OS den stora kapplöpningen 2011. Här gäller att hålla ögnen öppna men en del utvecklingsversioner med Ubuntu börjar synas till i Kina. Debatten runt Apples tvivelaktiga syn på pressfrihet och det höga priset på iPad bereder väg för konkurrenterna.

Givetvis finns Windows och Microsoft kvar med i spelet men då mest på den aningen ohippa kontorsdatorsidan, men monopolet börjar luckras upp även där. Ingen kan längre ta för givet att en webbsida ska läsas med Internet Explorer eller att ett ordbehandlingsdokument ska öppnas i Microsoft Word. Mångfalden av plattformar gör det tankesättet förlegat. I dag surfar man lika gärna på telefonen eller en surfplatta som på en ”dator” och inte heller kan man ta för givet att en dator har Windows, MS Office eller Internet Explorer.

Också windowsanvändarna börjar bli lite mer öppna i sinnet och många av dem provar sig fram tills de hittar en webbläsare de gillar, skippar MS Office och installerar Open Office.org och testar GIMP.

Mångfalden av program och plattformar ökar trycket på att använda öppna standarder och öppna format. Det kommer nog att fajtas en del om standarder och format under 2011.

Rimligtvis kommer hårdvarupriserna att falla ytterligare under 2011 och det skapar ett tryck på att också sänka priset på mjukvara samtidigt som konsumenterna blir allt mer vana vid att det man upplever och använder på en bildskärm kan se ut och fungera aningen olika. Billigare mjukvara än gratis finns ju inte att få och då blir Ubuntu alltmer attraktivt.

Troligtvis kommer flykten från Windows att fortsätta under nästa år. Många kommer att lockas av Apples eleganta erbjudanden men inte så få kommer att upptäcka att man får mer för pengarna och detta inte helt utan elegans om man i stället satsar på exempelvis Ubuntu. Vår uppgift blir att fortsätta att upplysa folk om att Ubuntu finns och att det är ett kraftfullt, säkert, snyggt och lättanvänt alternativ.

2010 var ingen revolution och 2011 kommer nog inte heller vara det, men sakta men säkert kommer nog Ubuntus mål att bryta upp Microsofts monopol och föra ut fri mjukvara på butikshyllorna att uppfyllas. Det krävs bara tålamod.

Ser vi på hemmaplan så har Ubuntu Sverige fått en nyvald tillförordnad teamledare. Nu gäller det bara att respektera den demokratiskt valda ledningen och stötta den i dess arbete med att skapa trivsel och arbetsglädje och att få verksamheten på fötter igen.  Likaså gäller det att hålla fokus på ubuntus grundläggande värderingar ( Läs kapitel 1: http://book.opensourceproject.org.cn/distrib/ubuntu/official/ ) och att inte låta sig förledas av högröstade ”fundamentalister” på den ena eller andra kanten.  Ubuntu står för breda kompromisser, medmänskligt uppträdande och pragmatiskt samarbete mellan människor med olika motiv och grundvärderingar. Det måste vi hålla fast vid.

Sammantaget ser 2011 ut att bli spännande och framgångsrikt och Ubuntu från början kommer att följa och driva på som vanligt. God fortsättning!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser


2 Responses to “*Nix slår på bred front”

 1. 1 John

  Det verkar bli ett intressant Linuxår 2011. Om man kollar på Distrowatchlistan tror jag det blir en hel del ändringar där. Jag tror att Mandriva trillar ur 10 i topp listan för gott . I stort sett har ju PCLinuxOS blivit en värdig efterträdare som har placerat sig högt uppe. Att ta betalt för den bästa versionen som Mandriva gör med Powerpack tror jag inte är en så lyckad affärsidé helt enkelt.

  Möjligen att Ubuntu tappar ledartröjan med Ubuntu 11.04 och Unity också, blir nog mycket buggar och tjorv av att döma det man har läst om Unity på olika forum. Hela Gnome 3.0 projektet känns också väldigt osäkert med 2 uppskjutna lanseringer redan, Gnome VD:n har hoppat av och ingen ny har tagit platsen ännu.

  Så man får känslan av att Ubuntu/Canonical har tröttnat och tar sin egen väg istället.

  Sen tror jag också att Pardus 2011 lär stiga också, om det räcker för att ta sig i tio topp återstår dock att se.

  Netbooksen lär tappa i popularitet och pekplattorna slår igenom istället. Det får möjligen till följd att Google Chrome OS aldrig lanseras på allvar. Personligen tro jag Google satsar allt krut på Android 3.0 istället som ska vara mer anpassat till pek/läsplattor. Inte minst för att Android är ett gångbart kommersiellt känt namn numera tack vara så kallade ”smartphones”

  Men det är ju bara lite personliga funderingar jag har. Det återstår ju att se hur det verkligen går.

 2. 2 urbananjar

  Ubuntus satsning på Unity är modig, möjligen i modigaste laget, men det är nog värt det i det långa loppet. Måhända får vi trycka än hårdare på att det är 10.04 LTS man ska välja om man vill ha ett stabilt och beprövat system och att ”senaste nytt” är mer för de modiga som vågar sig ut på djupt vatten.

  Netbooks och pekplattor slåss nog delvis om samma kunder, så pekplattornas entré kan göra det tufft för netbooks, men jag tror nog det på sikt finns kunder till båda kategorierna, åtminstone om man håller nere priserna ordentligt. Drar man i väg till prislägen där man kan få en riktig bärbar med avsevärt bättre prestanda är det nog svårare — i alla fall om man inte heter Apple.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: