Ubuntu-förråd får efterföljare, men är det bara bra?

11Dec10

Vi som kör Ubuntu är bra bortskämda. Behöver vi fler program är det bara att gå till Programcentral för Ubuntu i Program-menyn och hämta allt man kan tänkas behöva. Det krävs få klick och är samma förfarande oavsett om du vill ha ett grafikprogram i proffsklass eller ett spel.

Redan när man har installerat operativsystemet har vi Ubuntister för övrigt det mesta man kan behöva i programväg. Kör man Windows eller Mac är operativet bara början. Sen måste man installera massor av annat innan datorn blir användbar och alla installationer går till lite olika och ofta krävs det långa krångliga licensnycklar eller andra besvärligheter.

Tusentals program. bara ett par musklick bort

Programcentral för Ubuntu bygger på ett genialt system som Ubuntu ärvt från Debian. Tiotusentals program finns paketerade och tillfixade för Ubuntu och datorn fattar precis vilka ytterligare saker som eventuellt kan behövas för att programmet ska fungera.

Apple byggt upp ett liknande system för iPhone, kallat App Store och för Android-lurarna finns Market, men nu går ryktena om att liknande system kommer också till Apples datorer och kanske också att Microsoft har något liknande i bakfickan. Närmast i tur står dock förmodligen Googles Chrome OS.

Det system vi har i Ubuntu är onekligen ytterligt bekvämt och bidrar sannolikt också till säkerhet och kvalitet genom att man inte frestas att lada ner och installera program från tvivelaktiga källor. Skulle det vara så att man verkligen behöver någonting väldigt speciellt, som inte finns i Ubuntus förråd finns fortfarande möjligheten att installera på krångligare sätt, att tanka källkod och kompilera själv eller till och med att skriva sitt eget program. det är fritt fram.

Apple har valt en betydligt slutnare modell, där man måste hämta programmen från App Store och inte kan installera vad man vill utan att göra åverkan på sin lur. Apple granskar alla program och har synpunkter inte bara på att de tekniskt håller måttet utan lägger sig också i själva innehållet. Exempelvis går det knappast att utveckla en pornografisk app och få den distribuerad via Apple. Utvecklarna är också, vad jag förstått rätt hårt uppknutna och får inte ens välja programspråk efter eget huvud.

Jag förstår att leverantörer som Apple (eller för all del Canonical, som ligger bakom Ubuntu) kan vilja ställa inte bara tekniska krav utan också krav på etik, smak, anständighet och politisk korrekthet, men det är din dator och din telefon och då bör du kunna hämta det du vill från en annan källa i sådana fall.

Förrråden i Ubuntu är fullkomligt geniala och det förvånar mig inte att de får efterföljare, men också bra idéer kan förfuskas. Vi får nog se upp så att dessa efterföljare verkligen medför en befrielse och förenkling och inte att de  låser in användarna ytterligare till en leverantör och dess utvalda partners.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,4 Responses to “Ubuntu-förråd får efterföljare, men är det bara bra?”

  1. 1 Maths

    Jag håller fullständig med dig! Men du fick inte med en sak. För många av de program du installerar genom Programcentralen får du också mer eller mindre automatiskt tillgång till buggfixar och uppdateringar. De program du kör kommer på så sätt att alltid ha en hög säkerhet.

  2. 2 urbananjar

    Det är helt klart riktigt och viktigt. Ser man i stället på Windows så ser det ut som ett flipperspel när olika program ska uppdateras på olika sätt, men det värsta är ändå de program man missar att uppdatera.


  1. 1 rhiz » Blog Archive » Ubuntu – Linux för vanliga människor? (del 3)
  2. 2 Ubuntu – Linux för vanliga människor? (del 3) | Skapa allmänningar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: