Samarbete för öppen källkod

08Dec10

Det är givet att samarbete mellan olika organisationer och grupper är nödvändigt för att vi ska bli riktigt effektiva i vår strävan att sprida Linux och öppen källkod. Samtidigt kan vi gott erkänna att Ubuntu Sveriges erfarenheter av samarbete varit lite blandade. Det kan vara dags att försöka dra några slutsatser.

Jag har också varit med om diverse samarbetsprojekt innan jag började med Ubuntu, både sådana som gått på räls och sådana där man sett sig tvungen att noga räkna fingrarna efter varje handslag. Det färgar nog min bild.

Släkten är värst

Intuitivt borde det vara enklast att samarbeta med grupperingar som, åtminstone på långt håll och med svaga ögon, liknar ens egen. Ser vi på det ”intensiva och kärleksfulla” samarbetet mellan SAAB och Volvo, ICA och Konsum eller Bajen och AIK kan vi nog konstatera att verkligheten inte riktigt ser ut så. Det är nog betydligt enklare att få till stånd ett bra samarbete om man letar samarbetspartners som är lite mer olika och kompletterar varandra lite tydligare. Pluggar man lite ekologi eller ekonomi hittar man nog förklarande teorier, men annars talar väl exemplen ovan sitt tydliga språk.

Inte i största allmänhet

Man samarbetar inte lite så där i största allmänhet — det leder bara till oklara förväntningar och därmed besvikelse. Samarbete mellan organisationer bör ha konkreta syften och mål och tydliga paroller. Man jobbar ihop med det man kommit överens om men kör på som vanligt på varsitt håll i övrigt. Rimligen är samarbetet också tidsbetgränsat (med möjlighet till förlängning om man är överens om det)  och det bör finnas tydligt uppgjort vad man gör med kvarlåtenskapen efteråt.

Ett samarbete ska vara tydligt avgränsat men det finns inget som hindrar att man samarbetar om flera olika saker med nästan samma deltagare, men det bör ändå vara åtskilt.

Samarbete är inte ett äktenskap

Att samarbeta handlar om att uträtta konkreta saker tillsammans på väl avgränsad tid och plats — inte om att att hänga i varandras vardagsrum dagarna i ända och kritisera varandras  dammråttor och barnuppfostringsmetoder. De organisationer som ingår i samarbetet finns kvar under tiden och där har man sina ”vardagsrum” på varsitt håll.

Samarbete kräver ömsesidighet och  respekt

För att kunna samarbeta måste man fullt ut respektera att den andra parten har rätt att finnas, organisera sig, fatta beslut och arbeta precis som den vill utan inblandning eller oombedda ”goda råd”. Likaså måste det vara uppenbart att samarbetet leder till något gott för alla inblandade parter.

Nya tag!

Som jag inledde tror jag att samarbete är höggradigt önskvärt och nödvändigt för att ge Linux och öppen källkod ökad spridning. Om vi bara kan lära av misstagen och inte försöka göra det omöjliga hoppas jag verkligen att ledningen för Ubuntu Sverige, efter att ha slickat såren, vågar ta nya tag och dra igång nya samarbetsprojekt.

Se även:

http://id-10-t.se/2010/12/overvager-att-kliva-ner-som-tc/


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Samarbete för öppen källkod”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: