Ubuntu för vanliga användare och ovanliga.

07Dec10

Det är uppenbarligen fler än jag som skriver om Ubuntu utifrån perspektivet att också den som är ointresserad av och okunnig om datorer ska kunna hänga med. Fredrik Åslund har hjälpt några medmänniskor igång med Ubuntu och rapporterar om vad som funkade bra och vad som ställde till problem. Del 1 finns ute nu.

När det gäller de saker som funkat mindre bra får jag påminna om projektet ”One Hundred Paper Cuts” som just syftar till att registrera och fixa sådana där småbuggar som vi datanördar knappt märker eller lätt fixar själva, men som kan ställa till det gruvligt för den som är ovan.

Jag hjälpte en före detta granne med att installera Ubuntu idag efter jobbet. Han är på väg till Filippinerna och givetvis pajade hans laptop med Vista ihop lagom till avresan och någon återställningsskiva hade han inte. Det blev Ubuntu 10.10 på den och den verkade rulla på fint trots viss ålder och inte alltför mycket minne. Skype och Internet var högsta prioritet för honom och det såg ut att lira perfekt.

Diskar på sammanlagt 5 TByte ska det vara på den här arbetsstationen.

En annan maskin har vållat mig mer huvudbry, men det berodde på att den hade en massa finesser som jag inte haft tillfälle att pilla på innan, såsom tre hårddiskar som skulle vara i RAID-system, det funkar nu efter lite klurande men ett fetinggrafikkort från Nvidia  får mig fortfarande att säga oskrivbara ord. Den burken ska användas för molecular dynamics, vad det nu innebär.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Ubuntu för vanliga användare och ovanliga.”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: