Öppet brev till IT-minister Hatt

06Dec10

Välkommen som ny IT-minister, Anna-Karin Hatt. Lyssnar man på intervjun med dig på regeringens hemsida lovar det gott, men jag vill ändå ge några tips.

Du lovar att satsa på IT-i skolan, en av mina välslitna käpphästar. Låt oss bara hoppas att du med IT inte bara menar Microsoft Windows och Word utan att vi talar om att riva murar och våga nytt.  Jag är lite rädd att man alltför ofta stannar vid produktutbildning, det vill säga att lära sig hitta bland knappar och menyer i specifika program. Jag skulle förstås gärna se mer Ubuntu och mer öppenkodsprogram i skolorna för att ta ett exempel. Ta en titt på http://www.fritis.se/

Du talar om att riva hinder för människor som inte har så mycket pengar och där kommer givetvis öppen källkod in i bilden. Hårdvara har blivit rätt billig idag och priserna kommer sannolikt att sjunka ytterligare. Det som håller uppe IT-kostnaderna för människor är programlicenser och kostnaderna för att vara uppkopplad. Det stora hindret för öppna program och öppna operativsystem är att man oftast tvingas betala för Windows och en hög andra program när man ska köpa en dator. Detta bör givetvis du som minister kunna lösa. Antingen så att man till en reducerad kostnad kan köpa datorer med en tom hårddisk eller genom att datorleverantörerna åläggs ge kunderna flera alternativ varav minst ett öppet.

Anna-Karin, du säger att Sverige har legat och ligger i framkant och det gäller nog vissa delar av IT-området. När det gäller Linux, öppen källkod och fri mjukvara är vi nog snarast ett u-land. Medan de flesta länderna i omvärlden kan ståta med stora och framgångsrika projekt händer det inte så mycket på hemmaplan. Här skulle den offentliga sektorn kunna gå före om någon bara höll stadigt i rorkulten.

Vad gäller jobb och tillväxt är det spännande med öppen källkod eftersom det ger möjlighet för pengarna att stanna i Sverige. Köper man en programlicens går pengarna i de flesta fall till andra sidan Atlanten, men konsulttjänster genererar skattepengar och konsumtion på hemmaplan.

Vad gäller hinder för applikationer baserade på offentlig information tänker jag särskilt på kartor och sjökort som framställts för skattemedel men som sedan låses in av respektive myndighet. I dag har vi alltfler prylar med GPS-mottagare men tillgången på bra kartmaterial är lite begränsad.  En intressant väg vore att göra materialet tillgängligt för http://www.openstreetmap.org/ och http://openseamap.org/ då skulle man också få tillbaka något.

En viktig fråga att ta tag i är användandet av öppna standarder och öppna filformat och även här kan den offentliga sektorn gå i det främsta ledet. Självklart ska myndigheters och statliga företags information vara tillgänglig oavsett vilken webbläsare man har och oavsett vilka program man har i övrigt. Likaså är det självklart så att en medborgare ska kunna lämna in sina  uppgifter i ett standardiserat format och inte bli åthutad för att han inte använt en viss produkt. Slå ett slag för ODF, ISO/IEC 26300:2006 till att börja med och håll koll på plattformsoberoendet.

Det stora hindret för utveckling på det här området är monopol- och inlåsningstendenser. Marknaden är riktigt trasig och det behövs krafttag för att ge oss som konsumeter reell valfrihet.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,3 Responses to “Öppet brev till IT-minister Hatt”

  1. Hej! Vill bara tacka för en grym blogg och tipsa om en artikelserie om Ubuntu som jag just börjat skriva och som du kanske skulle gilla: http://skapaallmanningar.se/magasin/ubuntu-linux-for-vanliga-manniskor-del-1/


  1. 1 Tweets that mention Öppet brev till IT-minister Hatt « Ubuntu från början -- Topsy.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: