Tänk dig om nykterister bara kunde köpa dricksglas om de köpte starköl samtidigt

04Dec10

Tänk dig om nykterister bara fick köpa dricksglas om de betalade för en platta Pripps Blå Starköl? Nå, inte bara nykterister skulle bli upproriska av en sådan ordning. Folk med sinne för gott öl skulle bli lika förbannade.

Tänk dig om tallrikar och bestick bara kunde köpas tillsammans med blodiga biffar. Vad skulle vegetarianerna tycka om det och alla som föredrar fisk.

Naturligtvis funkar det inte så. Vi har en fri marknad. Man kan välja vilka glas man vill och kombinera dem med dryck efter vad man gillar. Likaså kan man köpa många olika sorters tallrikar och bestick och på dem äta vad man vill. Men på ett område är det precis så här galet.

Ska du köpa en dator är det i stort sett stört omöjligt att göra det utan att samtidigt betala för Windows (eller MacOS). Man kan utan vidare använda en dator med till exempel Ubuntu i stället, men man måste först betala för något som man inte tänker använda.

Till saken hör att många av oss som använder Ubuntu, någon annan Linux eller kanske BSD eller något annat fritt operativsystem tycker lika illa om Windows och Microsoft som en organiserad nykterist tycker om sprit eller som en militant vegan tycker om kött. Ändå tvingas vi betala fast vi inte tänker använda det.

Även vi som inte har så starka känslor och som kanske använder Windows lite till och från har rätt att betala för det vi tänker använda och inte för det vi inte tänker använda. Ska jag köra Windows  på en dator är det förstås okej att betala för det men varför i hela världen ska jag behöva betala för det till en dator där jag inte tänker använda det.

På en fungerande marknad röstar folk med plånboken och har flera alternativ att välja bland, men den här marknaden är som en enpartistat.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , [intressant?]

Annonser


4 Responses to “Tänk dig om nykterister bara kunde köpa dricksglas om de köpte starköl samtidigt”

  1. 1 Kjell Hedman

    Helt rätt och riktigt! Att detta vansinne får fortsätta utan att Konkurrensverket reagerar är för mig obegripligt!

  2. 2 Maths

    Det här är en av få tillfällen på marknaden där man tydligen tycker att det OK med ett monopol. ”Du får välja vilken färg du vill på bilen, bara det är svart.”

  3. 3 Michael Hansen

    Ja det är helt orimligt att man inte kan få bestämma OS när man köper dator. Det borde vara olagligt att binda upp köparen på det sättet

  4. Sant så sant, intressant jämförelse…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: