Frilägga en bild med GIMP

21Nov10

Det är inte helt ovanligt att man behöver en frilagd bild, det vill säga där motivet syns men där man har trollat bort bakgrunden. Sångsvanen till höger är ett exempel och tittar du på webbsidor och i trycksaker så hittar du många sådana bilder. Det kan vara rätt knepigt och tidskrävande men är en bra övning på de olika verktygen i GIMPs verktygslåda. Som nybörjare gör du bäst i att välja ett någorlunda enkelt motiv och också en någorlunda välstädad bakgrund, men räkna ändå med att jobbet tar en hel del tid trots att GIMP har verktyg som automatiserar det en hel del.

Börja med att beskära bilden lite hyggligt så att du inte får en onödigt stor bild att jobba med.

Nu ska du ”välja vapen” och här får du prova dig fram lite, för vad som funkar bäst beror lite på hur bilden ser ut och du kan få prova dig fram och kanske använda olika verktyg till olika delar av bilden. Ett par tips är:

Förgrundsmarkeringsverktyg. Här ringar du in motivet lite yxigt med några punkter, sedan målar du några delar som du vill ha med. Andra delar med samma färg kommer med ”automagiskt”.

Saxmarkeringsverktyg som söker gränsen mellan två områden och försöker smita åt kring delar som hänger ihop. Du markerar ett antal punkter längs gränsen. Om inte verktyget hittar rätt på en gång kan du lägga till fler punkter eller flytta dem. Tryck Enter för att göra om slingan till en markering när du är nöjd.

Båda de här verktygen försöker att automatisera en del av jobbet Fri markering (lasson) är kanske lite begripligare i sin dumhet och i vissa fall funkar kanske Slingverktygets kurvor bättre.

Förmodligen står du där och har markerat motivet, men du vill ju egentligen ta bort det som är runt om. Det är en baggis! I menyn ovanför bilden har du Markera — Invertera, som gör just det.

Här har jag precis börjat jobba i förgrundsmarkeringsverktyget. Nästa steg är att måla på själva svanen lite här och var för att visa vad jag vill ha med.

Ta bort gör du med Delete-tangenten. Nå, du tar egentligen inte bort utan ersätter med bakgrundsfärg, så det gäller att ha koll, annars får man ångra och göra om.

Jobba lite steg för steg och räkna inte med att det blir perfekt på en gång.

Du behöver sannolikt jämna till kanterna lite efteråt och det kan du göra med exempelvis  Färgspruteverktyg eller Smetningsverktyg (fingret)

 

Läs mer… Här är GIMP-skolan


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,2 Responses to “Frilägga en bild med GIMP”

  1. I completely agree with your take on this subject and look forward to new posts and comments here at https://ubuntufranborjan.wordpress.com. Keep up the good work!


  1. 1 En startsida för alla som plåtar eller tänker börja « Press Enter News Agency

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: