Vi gräver i GIMPs verktygslåda.

20Nov10

Vi har tittat på några verktyg i GIMPs verktygslåda innan, och lärt oss att beskära, rotera och justera perspektiv, men det är uppenbart att det finns betydligt mer att hämta där.

Många av verktygen går ut på att markera saker i bilden. Det man gör i GIMP gör man oftast med den del av bilden som är markerad. Det betyder att du exempelvis kan applicera ett filter på ett ansikte utan att använda det på bakgrunden — förutsett att du kan markera ansiktet tillräckligt noga. Det finns rätt smarta markeringsverktyg, så det är inte så omöjligt som det låter, men det kräver en aning pill.

Det finns också ett antal verktyg som gör det möjligt att rita och måla saker på fri hand i dina bilder. Liksom det finns ett antal ytterligare fotoretuscheringsverktyg som vi ännu inte nämnt.

Personligen är jag inte så förtjust i att rita i GIMP. Till detta föredrar jag vektorritprogram som Inkscape, men smaken är olika och hade jag en ritplatta kanske jag skulle ändra mig. Man kan dock inte helt bortse från rit- och målarverktygen eftersom de också kan göra nytta med ens digitalfoton ibland.

De vanliga verktygen i ”snickerboa” kan användas på flera olika sätt. En skruvdragare kan ställas in för att dra hårt för att  besegra stora skruvar i vresiga material, men den kan också ställas in så att den drar svagt och försiktigt, så att man inte drar skruvskallen genom mjuka känsliga material. Likaså kan den användas till att borra i trä eller metall för att inte tala om alla olika sorters bits man kan välja på. En pensel kan man stryka tjockt eller tunt med och färgen kan vara av olika kulör. Dessutom kan man späda ut färgen mer eller mindre.

På motsvarande sätt kan du anpassa verktygen i GIMP efter vad du ska göra. Bilden nedan visar exempel på de olika saker man kan göra med bara GIMPs Målarpenselenselverktyg genom att variera inställningarna för det.

Välj en förgrundsfärg. Här har jag valt en klarröd sådan. Pilarna är för att byta plats på förgrundsfärg och bakgrundsfärg. De svarta och vita är för att återställa till default, som är svart förgrund och vit bakgrund.

De övriga inställningarna syns under färgväljaren och vad du har att ställa in beror på vilket verktyg du valt. Välj Målarpenselverktyg och lek loss lite.

Prova att använda olika Opacitet, det vill säga hur mycket färgen ska täcka. Väljer du ett lågt värde går det åt många penseldrag för att få stark färg.

Välj en Pensel, det vill säga formen på den.

Välj en Skala, det vill säga penselstorlek.

När du blivit varm i kläderna så kan du gott labba med de andra inställningarna också. Ändra en sak i taget och se vad som händer. Vänta dig inte att du ska vara någon Rembrandt från början. Rita en enkel streckgubbe!

Nya GIMP-skolan fortsätter med fler verktyg. Stay tuned!

 

Läs mer… Här är GIMP-skolan

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,2 Responses to “Vi gräver i GIMPs verktygslåda.”

  1. how to recharge dish tv


  1. 1 En startsida för alla som plåtar eller tänker börja « Press Enter News Agency

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: