Dags för skärpning!

17Nov10

När det gäller skärpa kan jag inte utlova några underverk. Bra optik och att hålla kameran stilla har inte blivit omodernt i den digitala tidsåldern. De nya objektiven med bildstabilisering gillar jag och ett tungt stativ gör nytta om det inte blir kvar i garderoben. Autofokus är väl lite omdiskuterat, men jag använder det oftast, huvudsaken är att fokus hamnar rätt. Har du gjort allt du kan så kan GIMP hjälpa dig en liten bit till på vägen mot den perfekta skärpan.

Det bästa skärpeverktyget har det underliga namnet Oskarp Mask. Fråga mig inte hur de kunnat hitta på ett sånt underligt namn. Verktyget heter i alla fall likadant i Photoshop och Daniel Nordling skriver:

– Rent tekniskt fungerar oskarp mask genom att förstärka kontrasten kring konturer i bilden, resultatet är att detaljer framträder tydligare. Oskarp mask är ett bättre val för fotografier än andra skärpeverktyg (som påverkar kontrasten över hela bilden), vilka i allmänhet inte ger lika bra resultat. i sin Photoshopskola.

Kaja. Före – lite matt i fjäderdräkten.

Efter

Detalj ur samma bild. Före.

Efter — lite bättre skärpa

Ett aber kan vara att bildens korn också kan framträda tydligare. Likaså kan damm och skräp framträda tydligare ifall du jobbar med scannade bilder.

Så här gör du:

 1. Starta Filter — Förbättra — Oskarp mask
 2. Ställ in förhandsgranskning på något ställe där du förväntar dig bra skärpa i bilden.
 3. Defaultvärdena brukar vara bra, men till den här bilden använde jag följande inställningar: Radie: 0,8 Mängd: 0,78 Tröskelvärde: 0
 4. Klicka på OK

 

Läs mer… Här är GIMP-skolan

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser


2 Responses to “Dags för skärpning!”

 1. 1 urbananjar

  Jag måste be om ursäkt för att jag gav en lite flummig beskrivning av filtret Oskarp mask, som vi arbetade med i det förra avsnittet av Nya GIMP-skolan. Jag hade slarvat och missat följande självklara googling: hur fungerar oskarp mask.

  Gör man den hittar men en liten ypperlig film som förklarar precis. Man får överse med att det pratas en massa om Photoshop, men det man lär sig gäller förstås GIMP också.

  http://www.moderskeppet.se/video/show/sa-fungerar-skarpa

 2. 2 Daniel

  Det är oftast bättre att ha ett högre tröskelvärde än 0 så att ex hud mm inte skärps upp lika mycket som allt annat.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: