Beskär bilder med GIMP

09Nov10

Många bilder blir bättre av att man beskär dem, det vill säga att man kapar bort en del ovidkommande saker och hjälper betraktaren att koncentrera sig på det väsentliga i bilden. Delvis kan man förstås vara efterklok och tänka att man borde ha gått närmare, zoomat in och komponerat bilden bättre i sökaren, och det kan ju ligga en del i det.

Ändå är det ju så att verkligheten ofta kommer ifatt en. Den längsta zoomen är inte lång nog och något hindrar dig att gå närmare. Fotograferar exempelvis man fåglar tenderar de till exempel att flyga bort om man kommer för nära. Plåtar man på en rockkonsert är det totalt omöjligt att hålla kameran ens hjälpligt stilla om man är mitt bland den mest entusiastiska publiken längst fram. Ibland händer saker snabbt och man får vara glad att få några bilder överhuvudtaget. Då är det bra att man kan beskära efteråt i stället.

Vi leker vidare med bilden från den förra övningen.

Vi börjar med att gå till Verktygslådan och att där välja Beskärningsverktyg. Ikonen påminner om en sådan där pennliknande kniv med utbytbara blad.

Tänk efter ungefär var du vill ha hörnen i den färdiga bilden. Tryck ner musknappen vid ett av de nya hörnen och dra (utan att släppa musknappen) musen till ett det hörn som är diagonalt från det första och släpp musknappen där. Jag börjar oftast uppe till vänster och slutar nere till höger.

Det är inte så petigt, du kan dra i kanter och hörn efteråt tills det blir perfekt. Då godkänner du resultatet genom att klicka mitt i det som ska bli den nya bilden.

Skulle du ångra dig går det alltid att trycka på Ctrl – Z och börja om. Det gäller allt du gör i GIMP, så det är bara att prova sig fram.

Det kan tänkas att du ändå måste skala bilden för att den ska funka i bloggen eller vara hanterlig att maila, men det vet du hur man gör nu.

Tänk på att spara resultatet med ett nytt namn, så att du har originalet kvar orört. Arkiv — Spara som.

 

Läs mer… Här är GIMP-skolan


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser


5 Responses to “Beskär bilder med GIMP”

  1. An attention-grabbing discussion is worth comment. I feel that it is best to write extra on this matter, it might not be a taboo subject but generally persons are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

  2. 12/23/2016 I’m gratified by the manner in which https://ubuntufranborjan.wordpress.com deals with this type of subject matter! Generally to the point, often polemic, always thoughtful and also thought-provoking.


  1. 1 Vi gräver i GIMPs verktygslåda. « Ubuntu från början
  2. 2 En startsida för alla som plåtar eller tänker börja « Press Enter News Agency
  3. 3 Beskär dina bilder « Press Enter News Agency

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: