Bland pixel och megapixel

03Nov10

Först måste jag säga att det är jäkligt kul att det det är så många som följer den här GIMP-skolan. Jag kan inte annat än tolka det som att den fyller ett behov. Förmodligen har det aldrig varit fler som fotograferar än idag och vi ser också bilder på allt fler ställen. Tidningarna har fått mer bilder och mindre text. Webben innehåller allt mer bilder och det är nästan skämmigt att skriva en bloggpost utan att ha en bild i den. Behovet av ett fritt bildbehandlingsprogram är stort, för de flesta av oss som håller på med bilder, bara för att få bilder på ungarna, som hobby eller halvprofessionellt har ingen jättebudget för det.

Men innan vi går in på själva programmet ska vi fundera lite på vad ett digitalt fotografi är för någonting. Det finns nämligen lite olika typer av digitala bilder och därmed också lite olika typer av program för att behandla bilderna.

Ett digitalt foto består av tusentals, ja ofta miljontals små färgade rutor, kallade pixlar. Du har säkert läst i reklamen för nya digitalkameror att de klarar si eller så många megapixel och ”mega” betyder ju miljoner, så megapixel är alltså miljoner bildrutor.

Det hela påminner lite om en mosaik

eller varför inte ett korsstygnsborderi.

Tittar vi på en pytteliten bild..

… och sen förstorar upp den börjar man förstå.

Nu ska vi inte gå på reklamknepen. Många megapixel är bra, men exempelvis bra optik och vettiga inställningsmöjligheter är bra mycket viktigare att titta på ifall du funderar på en ny kamera.

Ibland undrar man vad vi ska med alla megapixel till. En bild från min, ganska mediokra och till åren komna, kamera har 3008 bildpunkter på bredden och 2000 på höjden. Det betyder att jag kan se ungefär en fjärdedel av bilden i taget på min 22-tumsskärm ifall jag inte förminskar bilderna.

En sån bild tar också upp runt 3 Mbyte vilket motsvarar en datamängd som en bok på 1500 sidor. Det säger sig själv att man måste göra något åt de bilderna innan man skickar dem med mailen, lägger upp dem på en webbsida, till exempel bloggen eller Facebook, eller klistrar in dem i sin uppsats. Det är en av de saker du kan ha GIMP till.

Läs mer… Här är GIMP-skolan

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,2 Responses to “Bland pixel och megapixel”


  1. 1 En startsida för alla som plåtar eller tänker börja « Press Enter News Agency
  2. 2 muuusic.loria.fr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: