Nästan nio tusen kronor att spara!

01Nov10

Jag tänker hjälpa dig att spara nästan nio tusen kronor. Är du riktigt på hugget finns det många fler tusenlappar att spara, men vi börjar med åttatusensjuhundrafyrtiofem kronor. Häng bara med ordentligt här. Det handlar om ett program som heter GIMP och som kan göra underverk med dina digitalbilder.

Nästan alla fotograferar nuförtiden. En del plåtar med kameran i mobilen och andra släpar på en digital systemkamera med en ansenlig mängd objektiv och tillbehör. De flesta dokumenterar nog mest kompisar familj eller husdjur men rätt många har lite mer konstnärliga ambitioner. Det har också blivit lättare att publicera sina bilder, om inte annat på sin blogg eller på Facebook. Det spelar inte så stor roll vad för slags fotograf du är. Du har nytta av GIMP.

Bilderna du kommer hem med är bara ett råmaterial. De blir mycket bättre av att fixas till i datorn. Så gör alla proffs! Trixande som folk förr gjorde i mörkrummet gör man numera i ett bildbehandlingsprogram i datorn. Det finns massor med olika program för detta ändamål, men alla pratar om Adobe Photoshop, som helt klart är proffsens favorit. Det finns bara en hake…

…Just det, PRISLAPPEN. Jag kommer att i ett antal avsnitt framöver visa hur man jobbar i ett annat program, GIMP, som är nästan lika bra och som dessutom är gratis (det är dessutom fri mjukvara och öppen källkod. Googla gärna om du är nyfiken).

Om du, som jag efter den här kursen känner att du klarar dig med GIMP, har du alltså sparat nästan niotusen kronor. Pengar som du nog kan göra någonting roligare för. Du kan till exempel köpa ett hyggligt kamerahus, ett par objektiv och en blixt för de pengarna eller resa iväg någonstans och plåta.

GIMP finns dessutom för nästan alla sorters datorer och operativsystem. Det finns till Windows, Mac  OS och Ubuntu i alla fall. Det är bara att hämta på nätet. Inget krångel, inga olagligheter. Det går fortare att hämta och installera GIMP än att ens beställa Photoshop.

GIMP kan väldigt mycket. Precis som med Photoshop kan nybörjaren tycka att det kan lite för mycket och att det finns lite för många knappar och menyval. Den här kursen kommer att fokusera på det enkla och vardagliga, som alla har nytta av, som att beskära bilder och krympa ner dem till lagom storlek för bloggen. Att fixa bort röda ögon och att göra bilder ljusare eller mörkare. Att göra bilder skarpare eller suddigare (du vet som de brukar göra med skummisar i tidningarna). Vi kommer också lära oss att ta bort störande detaljer, att räta upp horisonter och till och med att justera byggnader som fått konstiga proportioner.

Jag tror det blir lagom för en nybörjarkurs, men det kommer att finnas massor mer att lära för den som vill tränga in i GIMPs mer avancerade möjligheter efteråt.

Läs mer… Här är GIMP-skolan

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,4 Responses to “Nästan nio tusen kronor att spara!”


  1. 1 Ubuntu för alla: Nästan nio tusen kronor att spara! « Press Enter News Agency
  2. 2 Tweets that mention Nästan nio tusen kronor att spara! « Ubuntu från början -- Topsy.com
  3. 3 Hämta GIMP och bekanta dig med programmet « Ubuntu från början
  4. 4 En startsida för alla som plåtar eller tänker börja « Press Enter News Agency

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: