Buggen som fortfarande inte är fixad

14Okt10

Ubuntu finns för att göra skillnad. Många andra linuxdistar finns till för att några datanördar ska leka och ha kul och det är givetvis helt okej. Några finns till för att principryttare ska kunna slippa smutsa sina känsliga fingrar med ofria program, fullt respektabelt, men det är inte Ubuntus grej. Ubuntu finns för att förändra marknaden för datorer och program.

Det är ju så att den marknaden domineras totalt av ett enda företag, Microsoft. Marknaden domineras också av ofria program och inlåsta dataformat. Sånt hämmar givetvis den tekniska utvecklingen och delar upp världen i dem som har råd att använda IT och dem som inte har råd. Vi som lever i den rika delen av världen och har flera stycken datorer hemma kan nog ha lite svårt att fatta att IT fortfarande är en framtidsdröm i stora delar av världen, att licenskostnaden för Windows och Word kan vara helt omöjligt hög.

Det handlar inte om att hata Microsoft. De gör ungefär vad man kan förvänta sig av ett tokstort företag med snikna aktieägare, nämligen försöker så gott det går ge aktieägarna avkastning på sitt kapital. Sätter du pengar på banken vill du ha ränta. Sätter du dem i aktier vill du ha utdelning eller värdestegring, helst bådadera — det är inget konstigt med det. Microsoft har gjort en del kalkonprodukter och en del riktigt lyckade produkter, det är inte det det handlar om heller. Utan det handlar snarare om att  monopol sällan är bra. Monopol blir feta och tröga och hämmar utvecklingen.

Ubuntu vill alltså göra skillnad och det gör det bara genom att fler använder det, många fler. Så många att det faktiskt gör skillnad hos datortillverkarna och så att det märks på Microsofts marknadsandelar och bokslut. Det ska också märkas när du kommer till elektronikvaruhuset för att köpa en ny dator — då kommer du kunna välja mellan inte bara olika datormodeller utan också kunna välja mellan flera alternativ med fri mjukvara.

Det här kommer inte att hända av sig självt. Det händer inte heller genom att ubuntister hänger med andra ubuntister på något forum. Det händer när nöjda ubuntister möter windowsanvändare och folk som ska skaffa sin första dator. Det händer när du hjälper grannen som fått virus och installerar garanterat virusfria program. Det händer när du lämnar medborgarförslag om öppen källkod i kommunen och när du trycker på på jobbet. Det händer i bloggar och insändare i lokaltidningen, men framför allt i vanligt snack i fikarum och vid köksbord.

Det här är förstås ingenting jag hittat på. Ubuntus grundare Mark Shuttleworth skrev det redan 2004 och upprepar det gång efter annan. Missta dig inte på den skämtsamma tonen — det är blodigt allvar. Det är dags att fixa bugg nummer 1.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , [intressant]

Annonser


3 Responses to “Buggen som fortfarande inte är fixad”

 1. Det där med Bugg no 1 har jag faktiskt aldrig fattat Urban

  Men är det att så att vi är för dåliga på att göra sakar
  och bara lever livet på nätet och diskuterar och bollar tankar och idéer på olika linux forums så kan jag hålla med, och här finns saker att fixa.

  Vi tillhör ju i stort den lägre inkomst gruppen i samhället
  och Ubuntu har här en viktig funktion då den är helt gratis
  att lägga os i andras affärsidéer skulle vi lämna i fred.

  Var det Svendus som bestämde skulle Ubuntu projektet få högsta NOBEL PRISET 🙂
  med tanka på alla som ställer upp och hjälper till

  Ubuntu har ju alt vad en vanlig Dator användare behöver.

 2. 2 Rune.K

  [troll]


 1. 1 Är det här framtiden för Ubuntu? « Maths hörna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: