Ubuntu är inte dött, det bara luktar konstigt

10Okt10

I dag släpps en ny release av Ubuntu, nämligen Ubuntu 10.10 som haft arbetsnamnet Maverick Meerkat, men det är alldeles tyst kring det hela.

Runt en ny ubunturelease brukar bloggosfären koka och åtminståne IT-pressen brukar vara full av nyheter och förväntningar. Det enda jag hittar nu är TordJ som undrar:

Har hela svenska Ubuntu-gemenskapen krypit under jorden eller gått och självdött? Några skribenter ångar på i god takt inom sina specialområden (tack för att ni håller ångan uppe, ni vet vilka ni är) men i övrigt verkar det väldigt tyst och dött bland Ubuntu-bloggarna.

Jag hoppas det händer väldigt stora saker bakom kulisserna, jag är själv inte aktiv i den svenska Ubuntu-rörelsen längre, även om jag givetvis gillar och använder Ubuntu fortfarande, så jag kan inte så noga veta. Kanske finns en glasklar och genial marknadsföringsstrategi? Man får leva på hoppet!

Det får nämligen inte vara på det här viset. Ubuntu finns inte för att vara någon sorts hobbypryl för datanördar. Det finns för att spridas och göra skillnad. Det finns för att påverka vardagen för vanliga datoranvändare och för att rubba Microsofts monopol.

Enskilda Ubuntu-användare gör förstås vad tusan de vill, men för dem som sitter i ledningen för den svenska Ubuntu-gemenskapen gäller att det är deras förbannade skyldighet att se till att det skrivs om Ubuntu, att Ubuntu uppmärksammas och sprids på företag, hos privatpersoner och i offentlig förvaltning.

Internationellt tuffar Ubuntu på och den nya releasen ser väldigt fin ut, men i Sverige verkar maskineriet hacka påtagligt.

PS Rubriken är förstås en travesti på ”Jazz is not dead, it just smells funny” (Frank Zappa, 1974) DS


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser


2 Responses to “Ubuntu är inte dött, det bara luktar konstigt”

 1. Vi tog upp detta på releasefesten här i Göteborg… Vad har hänt. Varför är det så ‘dött’ i Ubuntusfären..?

  Har folk slutat strömma till som användare av Ubuntu? Jag tror inte det.

  Men vad är det då som är fel? Och det är inte bara i LoCot utan det är en rätt generell företeelse, det är ‘lugnt’ överallt…

  Jag har en teori… Kan det vara så illa att Ubuntu är för bra? För folk letar sig ut på webbplatserna när dom har problem. Dom flesta drar vidare när problemet är löst men hela tiden har det varit en och annan som stannat till och aktiverat sig…

  Har jag rätt är dock lösningen enkel. Vi får helt enkelt se till att Ubuntu blir sämre… 😉

  Sen kan jag naturligtvis ha helt fel också…

  • 2 urbananjar

   Något ligger det säkert i vad du säger. Funkar det ”rakt ur lådan” behöver man inte fråga någon. Dessutom är det nu så många som kan så man hittar en granne eller kollega. Den tendensen har vi sett länge. Känner också en del som läser forum men inte gärna reggar sig.

   Men det handlar nog också om hur man fokuserar de krafter man trots allt har. Pekar man ihärdigt på att marknadsföring är en huvuduppgift? Läggger man fokus på mer navelskådande uppgifter? Eller låter man det bara flyta?

   Till del handlar det också om bloggteknik. Det bloggas mer än vad som syns, för Crying Freemans gamla tips har fallit i glömska.

   När det geller prasselmedia hjälper det också att ha ett kontaktnät och ett sådant tar tid att bygga upp.

   Ha det bra
   Urban


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: