Ta kommandot (6) — Hitta bland filerna

03Jul10

Att hitta bland filerna i Ubuntu är både lätt och svårt. Lätt om man håller sig i sin hemmapp, och det är där man hamnar från början, men svårt om man ska försöka göra sig någon uppfattning om allt som finns på hårddisken.

Hur som helst är det samma filer vi snackar om oavsett om du använder en grafisk filbläddrare eller om du använder kommandon i terminalen.

(För övrigt finns det ett mellanting som heter mc, Midnight Commander, som jag inte brukar använda själv men som jag tror är rätt populärt. Du installerar det med kommandot sudo apt-get install mc och startar programmet med kommandot mc.)

Midnight Commander, ett terminalverktyg som är lite halvvägs mot det grafiska…

Om vi börjar i hemmappen hittar du ungefär det här:

Publikt      Bilder       Ubuntu One       Mallar            Skrivbord          Dokument      Musik          Video    Hämtningar

Visar du osynliga filer, men ett ls -a hittar du dessutom en hel massa inställningsfiler och mappar till de olika program du testat eller jobbat med. En fil eller mapp blir osynlig genom att du sätter en punkt som första tecken i filnamnet.

Hemmappen heter samma som användaren. Min heter urban.

Hemmappen ligger i en mapp som heter /home. Har du flera användare har de normalt sett alla sina hemmappar i /home. Ett undantag är superanvändaren root, som har sin hemmapp lite för sig i /root. Min hemmapp heter alltså /home/urban om man ska ange den fullständiga sökvägen.

Om jag har en bild som heter

(Användaren root behöver du inte bry dig så mycket om i Ubuntu, men du lånar superkrafterna från honom med kommandot sudo ibland. Observera att du med dessa superkrafter kan ställa till mycket ont för dig själv och andra om du inte vet vad du gör. Handle with care!)

Mapparna /home och /root ligger längst upp i det uppochnervända filträdet. I roten. Filträdets rot brukar betecknas /. Det kan ungefär jämföras med C:\ i Windows.

Programmen i Ubuntu kan ligga på flera olika ställen beroende på typ av program och så. Några av de vanligaste ställena är /bin, /sbin, /usr/bin och /usr/local/bin. Det kan ta ett tag innan man uppfattar den här uppdelningen som fullständigt logisk, men det är den (i alla fall nästan).

Biblioteksfiler, ”libbar” som olika program behöver, jämför med DLL-filer i Windows, kan också finnas på olika ställen exempelvis i /lib.

Du behöver sällan bry dig om var program och ”libbar” ligger eller var de ska ligga. De hamnar automatiskt där de ska om du lägger till dem från Ubuntus förråd på normalt sätt.

Inställningsfilerna i /etc har vi redan snuddat vid. Innehållet här kan vi väl närmast jämföra med registret i Windows, men det är helt annorlunda uppbyggt. Kanske lite mindre överskådligt, men å andra sidan bra mycket begripligare, därmed inte sagt att det är busenkelt.

Loggar för systemet och dess olika delar hittar du i /var/log och de kan vara bra att titta på om något strular, men det är förstås lättare om man redan innan lärt sig läsa filerna och sett vad som är normalt först.

Ubuntu har inga enhetsbokstäver. Pluggar du in digitalkameran, mp3-spelarem, ett USB-minne eller en CD  dyker det inte upp något D:, E: eller så. Däremot bör det dyka upp en del godsaker under /media eller /mnt. Mina nytagna bilder hittar jag till exempel i /media/NIKON D50/DCIM/100NCD50

Det finns ett gäng mappar till, men så länge gör du nog bäst i att inte bry dig så mycket…

Fundera på och diskutera:

  1. Om jag i mappen Bilder har en fil som heter blomma.jpg. Vad blir den fullständiga sökvägen?
  2. Hur betecknas filsystemets rot?
  3. Var ligger inställningsfiler för hela systemet?
  4. Var ligger programmet ls?
  5. Var ligger programmet firefox?

Läs även andra bloggares åsikter om Linux, Ubuntu, kommandon, terminalen

[Intressant?]No Responses Yet to “Ta kommandot (6) — Hitta bland filerna”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: