Ta kommandot(4) – Navigering i terminalen

29Jun10

Okej, förrförra gången nosade vi på kommandona cd och ls och eftersom det förmodligen är de kommandon de flesta använder mest, ska vi gräva lite djupare, men först en liten tur i GNOMEs filbläddrare.

Öppna Platser>Hemmapp och klicka sedan på uppåtpilen så många gånger det går så den blir grå. Du har då kommit till filsystemets rot, ungefär samma sak som C:\ i en Windowsmaskin. Blanda nu inte ihop detta stället med superanvändaren root, som vi kommer att snacka om längre fram.

Roten brukar sägas vara längst upp i filträdet. Som biolog och trädgårdsnörd tycker jag egentligen inte träd ska se ut på det viset, men det är bara att acceptera. Datorer har knepiga träd med roten längst upp!

Okej, vi ska ta oss till samma ställe med terminalen. Starta den, Program>Tillbehör>Terminal och skriv cd / vid prompten och tryck på Enter. Observera att det ska vara mellanslag mellan cd och snedstrecket och att snedstrecket är vänt ”åt rätt håll”, samma som i ett bråkstreck. Kör ett ls, för att verifiera att du ser ungefär samma saker som i filbläddraren.


urban@yoda:~$ cd /
urban@yoda:/$ ls
bin    dev   initrd          lib         mnt   root  sys  var
boot   etc   initrd.img      lost+found  opt   sbin  tmp  vmlinuz
cdrom  home  initrd.img.old  media       proc  srv   usr  vmlinuz.old
urban@yoda:/$

Lägg märke till katalogen /etc, som innehåller alla gemensamma inställningar för Linux.  Vi kommer nog att pilla där en del längre fram i den här serien, men ta gärna en tjuvtitt:


urban@yoda:/$ cd /etc
urban@yoda:/etc$ ls
acpi                    gnome-vfs-2.0         pango
adduser.conf            gnome-vfs-mime-magic  papersize
adjtime                 gre.d                 passwd
aliases                 groff                 passwd-
alternatives            group                 pcmcia

(klippt bort lång lista)

När man knatat runt så där i filträdet är det inte underligt om man blir lite förvirrad och undrar var man hamnat. Det finns lösningar på det. Kommandot pwd talar om vilken katalog (mapp) du befinner dig i. pwd är en förkortning av print working directory.


urban@yoda:/etc$ pwd
/etc

Det finns faktiskt ett enklare sätt också. Titta på prompten, så står det där hela tiden:  urban@yoda:/etc$. Det där sista knepet beror dock på hur prompten är inställd, men det där utseendet är standard i Ubuntu. Låt oss passa på att titta på de andra delarna: Först står det vem du är inloggad som, sedan vilken dator, sedan sökvägen och sist ett dollartecken, som talar om att du är inloggad som en vanlig användare.

För att komma tillbaka till hemmakatalogen räcker det med att skriva cd. Vill du komma tillbaka till den katalog du var i förut är det bara att skriva cd –.


urban@yoda:/etc$ cd
urban@yoda:~$ pwd
/home/urban
urban@yoda:~$ cd -
/etc
urban@yoda:/etc$ pwd
/etc

Du kan kliva runt i små steg:


urban@yoda:~$ cd /
urban@yoda:/$ cd etc
urban@yoda:/etc$ cd X11/

Eller ta jättekliv på en gång:


urban@yoda:/etc/X11$ cd /home/urban/Photos/2008/

(Just den mappen har du kanske inte i din dator. Knalla till en mapp som du har)

Använd TAB

När du skriver långa kommandon som det sista har du stor hjälp av att trycka på TAB-tangenten   ibland, för då fyller skalet i automatiskt om det kan avgöra vad det ska stå. tryck två gånger får du alternativ. TAB är tangenten med pilar på till vänster om [Q]. Ungefär så här alltså: cd /ho[TAB]ur[TAB]Ph[TAB]2[TAB]8, det ser inte klokt ut i text, men prova och du kommer att märka att det underlättar alldeles enormt

Sökvägen i det senaste kommandot är absolut. Det betyder att den utgår ifrån roten och börjar med /.

Är du redan en bit på vägen blir det kortare och enklare att använda en relativ sökväg, som börjar där du är. En relativ sökväg börjar aldrig med /:


urban@yoda:~$ cd Photos/2008
urban@yoda:~/Photos/2008$

Det känns som att det blev nog mycket för idag, så vi sparar fördjupningen av ls till en annan gång. Öva nu vidare på att knalla runt i filträdet. Glöm inte cd .. som vi lärde oss förra gången och som klättrade upp en gren i trädet, till katalogen ovanför.


urban@yoda:~/Photos/2008$ cd ..
urban@yoda:~/Photos$ cd ..
urban@yoda:~$

Jo, en sak till förresten.  ~, tilde, är den egna hemmakatalogen, så i mitt fall är ~ samma sak som /home/urban.

Öva nu riktigt duktigt innan nästa avsnitt, som kommer att handla bland annat om vad som händer när du skriver fel, mer om ls och ett par nya och riktigt användbara kommandon som heter så konstigt som less och grep.  Kan du räkna ut vad de gör är du nog överkvalificerad för den här kursen.

Läs även andra bloggares åsikter om Linux, Ubuntu, kommandon, terminalen

[Intressant?]

Annonser


No Responses Yet to “Ta kommandot(4) – Navigering i terminalen”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: