Ta kommandot (1) — En stor stark!

27Jun10

-En stor stark försöker jag säga, men musiken i lokalen är för hög, så bartendern kan inte höra. I stället måttar jag med armarna, som den värsta storfiskaren och spänner sedan mina taniga biceps, som om jag hängde på gym oftare än vid tangentbordet, för att med teckenspråk antyda vad det var jag ville ha. Efter några försök fattar bartendern galoppen och häller upp min bira.

Det är knepigt med teckenspråk. Ska jag beställa en liten Pilsner Urquell, en stor Guinnies, en skål med chilinötter och en tallrik med små korvar måste jag använda ord, och det är så vi människor oftast kommunicerar med varandra. Med ord.

Så har människor och datorer också kommunicerat med varandra för det mesta. Så kom någon på att använda teckenspråk i stället. Peka, klicka, dra och det funkar riktigt bra för det mesta. I alla fall till enkla saker. Så bra att Apple ett tag tog bort möjligheten att ”prata” med datorn och så bra att Microsoft lät sin kommandotolk förbli på nästan samma nivå som på den gamla DOS-tiden.

Linux och Unix har i alla tider hållit fast vid möjligheten att ”prata” direkt med datorn och den möjligheten har utvecklats och förfinats under årens lopp. Ubuntu tillhör den familjen och går sålunda att prata med med ord. Nu har också Apple återinfört terminalen, för det är ju faktiskt någon sorts Unix på deras datorer också. Microsoft har vaknat till och moderniserat sina kommandoverktyg.

Samtidigt har ”teckenspråket”, möjligheten att med ikoner, kryssrutor och liknande verktyg förfinats. I moderna linuxvarianter, som Ubuntu, kan man utföra alla normala vardagssysslor med grafiska verktyg. Detta till glädje för alla som inte vill lära sig prata med datorn. De grafiska verktygen funkar så bra att en och annan missar att det också finns ett annat, kraftfullare sätt att arbeta med sin dator.

Jag skriver ”kan utföra” och ”normala vardagssysslor”. Vill man jobba snabbare och effektivare och göra mer avancerade saker behöver man ofta ta till terminalen. Likaså öppnar terminalen möjligheter att automatisera tråkigt jobb och att fjärrstyra datorn när du är någon annanstans.

Du som bara surfar, mailar och ordbehandlar vid din dator kan antagligen sluta läsa här, men du som har ett genuint intresse för datorer, jobbar med datorer eller funderar på en sådan karriär bör öppna ögonen för terminalen och föja min serie.

Det kommer en fortsättning. I väntan på denna läs:

http://www.cryptonomicon.com/beginning.html

Läs även andra bloggares åsikter om Linux, Ubuntu, Apple, Microsoft, kommandon, terminalen

[Intressant?]

Annonser


2 Responses to “Ta kommandot (1) — En stor stark!”

  1. 1 Leopold

    Hej!
    Intressant ämne. Länken till crpto… var också intressant läsning. Tack för det och fortsätt jobba på! Jag lägger till dig i min bokmärksmeny så jag hittar tillbaks :).


  1. 1 En stor stark! | Press Enter News Agency

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: