Ubuntu är svårare än Windows

21Jun10

Jag kör gärna Ubuntu och rekommenderar det ofta till vänner och bekanta — och via den här bloggen och i andra sammanhang också till vilt främmande människor. Kanske borde jag ge sjutton i det, för det är ju uppenbart att Ubuntu är svårare än Windows.


Direkt ur lådan

Windows kommer ju redan från start med en hel massa kvalificerade program. Antag att du ska skriva en text, då kan du välja mellan Notepad och Wordpad, två mycket kvalificerade program.

Ubuntu är krångligare, det kommer i stället med en hel kontorssvit med ordbehandling, kalkylprogram, presentationsprogram och mycket mer. Skulle du händelsevis använda Facebook eller Twitter så har du Gwibber, som hjälper dig hantera dem och gillar du snabbmeddelanden har du Empathy, men det funkar bara med Facebook, AIM, Yahoo, MSN, IRC och några till. Så har du förstås Firefox för att surfa på webben och en väldig massa andra program.

Installera program

Att installera program i Windows är busenkelt. Man beställer programmet, väntar på att få det levererat, stoppar i CD-skivan, knappar in den femtonsiffriga licensnyckeln och trycker på Next några gånger, tar ur skivan och startar om. Se bara till att förvara skivan och licensnyckeln, så att du har dem kvar när det är dags att installera om.

I Ubuntu är det mycket mer komplicerat. Du går till programcentralen, väljer det program du vill ha och det hämtas direkt via Internet.

Installera virus

Virus installerar du ännu enklare än vanliga program i Windows. Ibland räcker det att surfa med Internet Explorer, i synnerhet om du surfar på någon av nätets skummare sidor. Skulle du misslyckas är det bara att tacka ja till ett gratis antivirusprogram eller dubbelknicka på en ”nakenbild” på någon kändis, som någon okänd välgörare skickat till dig.

De allra flesta av de här virusen funkar inte alls i Ubuntu. Det är riktigt svårt att hitta någon ohyra som trivs där.

Installera hårdvara

Windows är ju det populäraste operativsystemet och nästan varenda pryl du köper till datorn kommer med en CD-skiva med drivrutiner. Glöm inte att spara skivan på en säker plats tills du behöver installera om.

Ubuntu stöder redan från början miljoner olika prylar och om det är nödvändigt hämtar det automatiskt behövliga drivrutiner.

Underhålla systemet

Windows är enkelt att sköta. Uppdatera antivirusprogrammet och kör en scanning på alla filer. Gör samma sak med antispyware-programmet. Glöm inte att defragmentera en gång i veckan. Sen gör det ju alltid susen att formatera om disken och installera om alltihop från början. Det tar bara en helg.

Ubuntu är värre. Det finns knappt några virus eller annan ohyra. Filsystemet brukar inte bli fragmenterat och det är väldigt sällan man behöver installera om. Det blir liksom inte så mycket att pyssla med.

Uppdatera

Windows uppdaterar sig automatiskt utan att fråga. Inte sällan startas systemet om automatiskt efter uppdateringen varefter Windows hämtar några uppdateringar till. Har du installerat andra program och tillbehör uppdateras dem för sig automatiskt eller manuellt. Ge akt på olika uppmaningar.

Ubuntu talar om när det finns uppdateringar att hämta och det gäller alla programmen. Sedan avgör Du om du vill göra uppdateringen nu eller om du vill vänta.

Nå, jag vet inte om ironin gick fram. Många har förutfattade meningar. Endera har de aldrig testat Ubuntu, men ”vet” ändå hur krångligt det är, eller också har de testat utan ens ett minimum av tålamod och öppet sinne.

Ubuntu är inte Windows. Det är inte ens något slags kopia av Windows. Det är annorlunda, men det betyder inte att det är krångligare. I många avseenden är det faktiskt betydligt lättare, men annorlunda är det.

[Den här texten är inte en direkt och fullständig översättning av http://jeffhoogland.blogspot.com/2010/06/why-ubuntu-is-harder-than-windows.html, men den är starkt inspirerad av den och vissa delar kommer direkt därifrån]

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser


5 Responses to “Ubuntu är svårare än Windows”

 1. Jo jag fattar ironin Urban 🙂 men allvarligt talat .
  Vi brukar först installera en flerval start med Ubuntu – Windows
  Så är det lugnt med personens omgivning släkt och vänner.
  Personen kan alltid starta sitt nerlusade Windows system och jämföra med Ubuntu
  utan att få ett missförtroende hos släkt och vänner.
  En flerval start gör det också mycket lättare för oss att kopiera filerna ifrån Windows partitionen till Ubuntu installationen när personen slutligen har bestämt sig

 2. 2 urbananjar

  Jo, att köra Windows och Ubuntu parallellt ett tag i början är ingen dålig idé. Antingen på samma dator eller om man har två.

 3. 3 Leopold

  Hej!
  Jo, jag förstod ironin :). Du glömde nog EULA-avtalet och att Windows (läs Microsoft USA) gärna vill uppdatera systemet med Genuine Advantage package så att du bara måste köpa en till licens ovanpå den som du fick med datorn. Eller om du råkat installera MS Office så är det samma fråga där. Har du en licens? Men varför inte köpa en till?

  Jag kör dualboot tills jag kommer på hur jag portar mitt favoritspel Age of Empires till Linux samt två eller tre program till.

 4. 4 crille

  En härlig ironi, som väl stämmer med verkligheten. Har kört Ubuntu lite mer än et år nu. Tröttnade helt på windows. Har även fått min före detta sambo att ha Ubuntu på sin dator nu. Blev trött när hon ringde gång på gång om olika problem. Hon har nu kört det någon vecka. Hon är nöjd, vd det verkar. Gillade det här med att installera, smidigt sa hon.

  Någon på mitt jobb sa att du måste väl ha någon dator med windows, annars glömmer du ju det helt. Visst sa jag. Dottern har ju kvar på sin. Nästa gång det blir problem där så har jag sagt till henne att då ryker windows, det blir Ubuntu.

  Ubuntu är inte windows, det stämmer. Men inte är det svårare. Visst var det det lite svårt att övertyga fd sambon, för där är det musik som är avgörande. Hon har sina ideer där. Men jag var där ett tag o vi hittade nog vad hon sökte, smidigt sa hon då.

  Bra text det där


 1. 1 Hur svårt är Ubuntu? « Maths hörna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: