Hitta bra öppna program och skippa de dåliga

21Jun10

Öppen källkod leder ofta till bra program. Intensiv dialog med användarna leder till att buggar rapporteras och fixas och att många kan granska koden och rätta felen är kvalitetshöjande. Ändå är inte öppen källkod någon magisk trollformel. Det finns kanonbra öppna program, mediokra och rent ut sagt kassa, precis som det bland slutna program finns bra, hyfsade och rena kalkonprodukter. Hur hittar man då pärlorna, som man vågar använda i seriösa sammanhang?

Först och främst jagar du naturligtvis ett program som löser ett visst givet problem — eller kanske snarare en kravlista. Det är ganska självklart, men många glömmer bort det. Ett program som kan göra tjugo saker är inte nödvändigtvis bättre än ett som kan göra tio. Huvudsaken är att punkterna i din kravlista finns med bland det programmet kan uträtta.

Se upp lite med program med program med versionsnummer mindre än 1 och program som heter någonting med alfa, beta eller ‘release candidate’. Det är ofta ganska omogna och ofärdiga produkter. Nu finns det förstås en del öppna program som är väldigt mogna, men där utvecklarna ställer extrema krav på sig själva och därför framhärdar med låga versionsnummer i åratal, trots att programmet håller högsta klass, så tillämpa det här tipset med omdöme.

Den öppna webservern Apache har en marknadsandel på 54.02% (juni 10, Netcraft), det är ett gott tecken. Microsofts alternativ IIS har 26.03%.

Många användare är ett gott tecken. Uppenbart därför att det visar att andra använder programmet med framgång, men också för att många användare rimligtvis också upptäcker fler fel, som därmed kan åtgärdas. Ett program som finns med i Ubuntu, SuSE eller Fedoras standarduppsättning är mer eller mindre automatiskt väl testat.

En bra användar-community, ”användarförening” på nätet är också ett gott tecken. Där bör finnas någon form av forum där du kan ställa frågor och någon form av handledning. Ofta finns handledningar, som pdf-filer eller allt oftare som en wiki. Aktiva och entusiastiska användare bör göra att du lätt kan få hjälp igång med programmet.

Möjligheter att köpa kommersiell support för programmet är också ett gott tecken, även om du inte själv tänker göra det. Det innebär det att det finns proffs som tror helhjärtat på ditt tilltänkta program.

Många program finns det hela böcker om. Kolla exempelvis förlaget Oreilly, http://oreilly.com/

Allra viktigast är det kanske att se att det finns aktiva utvecklare. Kolla när den senaste versionen av programmet kom ut! Helst bör det finnas ett helt gäng utvecklare, annars vet du inte vad som händer om utvecklaren blir överkörd av bussen eller får mindre fritid.  Det händer ibland att öppenkodsprojekt hamnar i en återvändsgränd, men oftast dyker det då upp ett nytt projekt som tar vid där det gamla tappade farten.

Ubuntu har förråd med program som är kontrollerade och anpassade till just Ubuntu. Det är enklast och säkrast att installera programmen direkt därifrån i de allra flesta fallen.

En skön sak med öppna program är ju att du enkelt kan tanka och testa. Det gör att du enkelt kan bilda dig en egen uppfattning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Hitta bra öppna program och skippa de dåliga”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: