Ubuntu är inte Linux

20Jun10

Ubuntu är någonting annat än Linux, GNU och Debian. Ubuntu tillför inte bara ett bättre utseende, genuin användarvänlighet, exklusiv design och ett starkt varumärke. Leveransprecision och en vänlig, tolerant kultur är avgörande framgångsfaktorer. Ubuntu är inte Linux.

Nå, innan dessa ”hädiska” ord får dig att sätta kaffet i vrångstrupen eller höjer ditt blodtryck till ohälsosamma nivåer, är det bäst att jag klargör: Rent TEKNISKT bygger Ubuntu på Debian och därmed på GNU, på Linux-kärnan och på ett stort antal andra öppenkodsprojekt. Men likaväl som GNU säger sig vara ”INTE Unix”, trots att man är trogen de största delarna av unixfilosofin, vill jag hävda att Ubuntu – trots sina rötter – är någonting annat.

Ursnygg, men det är andra skillnader som är viktigare.

Vi är visserligen stort tack skyldiga till alla som bidragit till att lägga grunden, men ändå är Ubuntu likväl något annat, vi har flyttat gränserna utöver det som var Linux

Tydligast, men kanske inte viktigast, tillför Ubuntu en hel del stil, puts och design, för att inte tala om ett starkt varumärke. Stil och puts gör det inte bara attraktivare ett titta på, det blir också lättare och konsekventare att använda. Se på vilka andra konsumentprodukter som helst vad stil, design och varumärke gör med värdet. Jämför designmöbler med motsvarande dussinprodukter eller titta på märkeskläder jämfört med märkeslösa. Jämför priserna och konstatera att folk som har råd brukar anse de dyrare vara väl värda prisskillnaden. En skillnad är förstås att Ubuntu inte kostar något, så det är stil, design och varumärke för alla.

Datorbranchen brukar vara urusel på att passa leveranstider. På den kommersiella sidan brukar det heta att ”nästa version kommer till hösten”, men ingen brukar våga precisera vilket år. På frikodssidan brukar det lite lojt heta att ”det blir färdigt när det blir färdigt”.  Mot detta ställer Ubuntu en leveransprecision som man nästan kan ställa klockan efter. En gång i halvåret levererar vi en ny version. Det här är kanske inte så viktigt för privatkonsumenten, om än trevligt, men fullständigt avgörande för PC-tillverkaren som vill sälja Ubuntu förinstallerat på sina maskiner, vilket allt fler stora företag gör.

Den stora skillnaden ligger ändå på det kulturella planet. Linuxkulturen har i många fall varit lite kärv mot nybörjaren och respektlös mot dem som tänker annorlunda. De meningslösa stamkrigen mellan ”fri mjukvara” och ”öppen källkod”, mellan ”Vi” och ”Emacs”, mellan ”KDE” och ”GNOME”, mellan ”Linux” och ”GNU/Linux” osv har varit tuffa. Mot detta sätter Ubuntu medmänsklighet och respekt. Vi säger hellre ”både och” än ”antingen eller”. Vi ger användaren själv frihet att välja och ta ställning. Nybörjarna värnar vi särskilt om med en hjälpsam attityd. Ett respektfullt uppträdande kvalitetssäkrar vi med en särskild uppförandekod, Code of Conduct. Vår filosofi plockar upp det bästa ur fri mjukvara och öppen källkod och lämnar kvar testuggandet åt andra.

Medan linuxrörelsen till stora delar förökar sig genom delning växer Ubuntu snabbt. Ubuntu finns på miljoner datorer världen över och bara vår ubuntugemenskap i Sverige har nära femton tusen registrerade medlemmar. Välkommen du också, vi är annorlunda.

Läs om Ubuntus filosofi:
http://www.ubuntu.com/community/ubuntustory/philosophy

Vår uppförandekod:
http://www.ubuntu.com/community/conduct


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

[Tidigare publicerad 21 april 2009 under ”Ubuntu för Alla”. Lätt omarbetad]5 Responses to “Ubuntu är inte Linux”

 1. 1 Jerry

  Alltid lika lärorikt att läsa dina inlägg. Har själv provat Ubuntu och även rekommenderat och installerat på kompisars ”Windows-datorer”. Lyckades även få till det mobila bredbandet, med ett modem som ej stödjs ursprungligt (Huawei E1550) – berättar om det på min blogg!
  Skall läsa igenom, lite noggrannare, vad du skrivit om tidigare och se om jag får någon aha-upplevelse!

  Ser fram emot dina inlägg, även om jag tycker att det är lite sällan ;).

 2. 2 Rune.K

  När ska du Urban Anjar förstå, att du enbart gör skada med dina ”religösa teser” om att Ubuntu inte är Linux?
  Visst är Ubuntu en väldigt bra nybörjardistributionen bland alla andra Linuxdistributioner. 🙂
  Skulle gärna se att du kan konfirmera ditt uttalande om att Ubuntu inte är Linux, från ovan…
  Tar för givet att du har direktkontakt med Guden Mark Shuttleworth och hans profeter.
  ;D Rune.K

 3. 3 urbananjar

  Jag har fått mycket beröm för min pedagogiska förmåga, men att sträcka mig så långt så att jag skulle kunna förklara något för Rune.K vore rent ut sagt hybris. Därvidlag har jag gett upp sedan länge.

  Är det någon annan som inte förstår förklarar jag gärna bättre.

 4. 4 Rune.K

  Det är nog fler än jag som vill ha svar på ditt påstående
  ”Ubuntu är någonting annat än Linux, GNU och Debian.”

  Du kan väl börja med att räkna upp alla progran som är helt unika i Ubuntu!
  Dvs de program som inte bygger på Linux, GNU eller Debian.
  Lyckas du med det så…
  Då är det nog fler än jag som blir imponerad av ditt ”kunnande”.

  Som vanligt, tänk på att ”Ärlighet varar längst”! 🙂

 5. 5 urbananjar

  > Det är nog fler än jag som vill ha svar på ditt påstående

  Då får de gärna fråga.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: