Linux segrar — i smyg

14Jun10

Linux framgångsvåg på skrivbordet låter vänta på sig. Vi är många nöjda linuxanvändare som undrar varför. Linux är numera snyggt, lättanvänt och väldigt komplett. Men ändå händer det inte jättemycket.

På andra områden är Linux en självklarhet, som till väldigt många ändamål i serverhallarna. Google och Wikipedia skulle nog inte finnas utan Linux.

Det händer faktiskt en hel del annat också. På mobiltelefonsidan dominerar Apples iPhone, när det gäller så kallade smarta mobiler, men Android och andra linuxvarianter flåsar Apple i nacken. Exakt hur många linuxlurar som hunnit ut på marknaden det sista året vet jag inte, men det är inte få. Det snackas inte så mycket om att Android är Linux och man behöver inte snacka om det heller, för 99% av användarna är det fullständigt ointressant, bara luren funkar bra och är snygg.

Många bärbara datorer kommer idag med en snabbstartsfunktion, som gör att man på några sekunder kan få igång en webbläsare och därmed komma ut på Internet. Funktionen går under namn som Quickweb och Express gate och kommer på datorer från HP, Sony, Samsung och Asus bland andra. Datorn har dubbla operativsystem. En bantad Linux för snabbstarten och Windows som startar som det brukar. Inte heller här ordar man så mycket om att det är Linux det handlar om. Huvudsaken är att man snabbt är igång. Har man tid på sig finns Windows. http://www.idg.se/2.1085/1.326905/bantat-linux-stort-pa-barbara?showGallery=true&img=4#selected

Traditionellt har man försökt ”sälja” Linux till skrivbordsanvändarna med en massa ideologiskt fikonspråk och så förstås med alla magiska knep man kan göra vid kommandoprompten. Inget fel i det, om man vill hålla sig på sin egen kant och utgöra en liten klick av besserwissrar.

Vill man å andra sidan förändra världen duger det inte alls.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser


No Responses Yet to “Linux segrar — i smyg”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: