Den nya öppenheten

16Maj10

Öppen källkod har det ju snackats mycket om på sista tiden. Inte minst undertecknad har orerat om detta mer än ett decennium och många stora elefanter hänger på, både som användare och genom att bidra med kod. Den här gången tänkte jag inte snacka mer om det.

Däremot tänkte jag snacka lite om hur liknande tänkesätt griper om kring sig i andra sammanhang. Jag tänker på öppet innehåll, öppna standarder och inte minst öppenhet i affärsvärden.

Vi föreställer oss gärna att tänkandet i affärsvärden utförs i slutna styrelserum av cigarrökande män i kostym och slips. Nåväl, i Sverige har vi ju sen rätt många år MBL, så facket måste få säga sitt innan några viktigare beslut fattas, men idag är man i många fall rätt lost om man inte också involverar kunderna. Sociala medier ger möjligheter som inte fanns förr. Cluetrain-manifestet http://www.cluetrain.com/ visar på lite av ”tänket”.  Konkret kan du kolla in Saltå Kvarns VD http://saltakvarn.wordpress.com/

Öppna standarder gör det möjligt att kombinera produkter från olika leverantörer. Du kan köpa skruvar från en leverantör och muttrar från en annan och ändå veta att gängorna passar ihop. Sen kan du köpa en skruvnycklar från ett tredje ställe och veta att dessa i sin tur funkar med dina skruvar och muttrar. Det här befrämjar förstås konkurrens och valfrihet.

I datorernas värld har det här tänkandet tyvärr inte alltid varit en självklarhet. Tvärt om har leverantörerna försökt med allehanda tjuvknep för att låsa in sina kunder, så att de tvingats att köpa rubbet från en leverantör. Ibland har man i diskussionen rent av stött på missuppfattningen att bara för att ett program, filformat eller ett kommunikationsprotokoll har nära nog monopol att det därför är ”standard”. Det är givetvis så fel det kan vara. Standardisering möjliggör mångfald.

Nu kan det här med standarder vara rätt komplext och juridiskt, men jag kan ge en tumregel: Om något funkar strulfritt med Linux, Windows och Mac och med program som heter olika, då har man antagligen följt en standard. Måste man använda ett speciellt, namngivet program eller om det inte funkar på något visst OS (eller kräver en massa hokus-pokus för att få igång) då har man antagligen inte följt standard.

I dag ökar kraven snabbt, saker och ting ska inte bara funka med datorer, de ska också funka med mobiltelefoner av femtielva olika märken och modeller. Självklart ska man kunna läsa sin e-post och öppna allehanda dokument i mobilen — då vill det till att man följer standard och inte använder något företagsunikt hittepå.

Öppet innehåll börjar bli nästan lika stort som öppen källkod. Ta bara en sån sak som Wikipedia. Jag måste erkänna att det var ett bra tag sedan jag öppnade Bra Böckers Lexikon, även om det pryder sin plats i bokhyllan. Slår upp ord och begrepp gör jag däremot mer eller mindre dagligen. På god väg är också OpenStreetMap http://www.openstreetmap.org/.

Fri musik kan du tanka från Jamendo http://www.jamendo.com/en/ (För tips och recensioner kolla in Tord Js blogg http://tordj.blogspot.com/)

Vetenskapliga artiklar publiceras traditionellt hos förlag som låser in resultatet så att inte ens forskaren själv kan använda sina resultat hur som helst. En motrörelse är dock igång, man talar om Open Access. Här ett exempel från Lunds Universitet: http://www.lub.lu.se/forskare/open-access-fri-tillgaenglighet.html. Givetvis är det högst rimligt att vi alla får tillgång till forskningsresultat, i alla fall så länge forskningen helt eller delvis finansieras med skattepengar.

Nu börjar det också hända saker när det gäller undervisningsmaterial: http://www.slideshare.net/timbuckteeth/whats-so-good-about-open-educational-resources. Det är alldeles utmärkt. Många lärare lägger ner ett hästjobb på att producera kompendier, övningar, presentationer och annat. Det vore korkat att tvinga andra att uppfinna hjulet igen. Bättre och enklare att dela med sig och att dra nytta av vad andra gjort.

Tillsammans kan de här trenderna bli mycket viktiga för utveckling och jobb. Kunskap och goda idéer är för viktiga för att gömmas undan och låsas in.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser


2 Responses to “Den nya öppenheten”

  1. Intressant läsning om öppenhet.

  2. Jag får också lyfta fram ett nationellt projekt inom öppna lärresurser, OER – en resurs för lärande. Jag är projektledare och vi är 9 lärosäten som ingår i projektet som får medel av Kungliga Biblioteket. Vi har förstås en Facebookgrupp, http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=116344648400322, diskussion i lärarnätverket Dela! (http://shareanduse.ning.com/group/OERprojekt) och webbplats på http://www.ithu.se/?page_id=9
    Vi försöker sprida budskapet via seminarier, webbseminarier mm


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: