Det papperslösa samhället

14Maj10

För något decennium sedan pratades det mycket om det papperslösa kontoret. Sedan dess har förbrukningen av papper vad jag förstått bara ökat. Skrivarna har malt på och producerat än mer papper. Möjligen kan vi nu skönja ett trendbrott — förbrukningen av papper och utskrifter börjar minska, i alla fall på jobbet.

Delvis kan det förklaras av att allt fler skrivare klarar dubbelsidig utskrift, men kanske börjar vi också vänja oss vid att läsa text på skärm. Om inte har vi i dag större och bättre bildskärmar och det borde underlätta. Vidare har fler och fler en bärbar dator vilket tillåter att man läser dokumenten på en valfri plats och vid en valfri tidpunkt även om de finns i datorn.

Givetvis är det svårt att ”lära gamla hundar sitta”. Ett dokument på papper är någonting konkret, som man kan anteckna på och om så önskas sätta in i en pärm eller ta med i portföljen. Filer och e-postmeddelanden är lite mer abstrakta. Det krävs lite vana för att inse att de finns kvar och låter sig arkiveras och struktureras minst lika omsorgsfullt.

Egentligen är det ju tvärt om att elektroniska dokument oftast är lättare att hitta, lättare att söka bland och lättare att återanvända helt eller delvis.

Givetvis vore det en miljövinst att minska pappersberget. Skogen kan användas till annat — inte minst borde mer skog bevaras åt sig själv och alla växter, småkryp och fåglar.

Men lite kluven är jag. Jag och hustrun har ägnat en del av helgen åt att sortera, flytta om och damma böcker. Alltså klassiska fysiska böcker av papper. Jag tror inte vi för allt smör i Småland skulle vilja byta ut dem mot e-böcker — inte ens en helg då mer tid går åt att hantera än att läsa. Visserligen skulle säkert alla hyllmeter kunna ersättas av en hygglig hårddisk, men en brummande hårddisk ger inte samma mysiga miljö som välfyllda bokhyllor.

Riktigt vad e-böcker och läsplattor kan föra med sig i framtiden är ju svårt att säga, men upplevelsen att krypa upp i fåtöljen framför brasan med en god bok tror jag är svår att digitalisera.  Men kanske sitter vi vid frukosten med varsin läsplatta om något år — i alla fall här på landet där dom inte orkar bära ut söndagstidningen förrän på måndag.

Annonser


No Responses Yet to “Det papperslösa samhället”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: