PRATAR du fortfarande i mobilen?

13Maj10

Att prata i sin mobil är så 2009. Numera är mobilen snarare ett instrument att hålla koll på mailen, kolla vädret, hitta till möteslokalen, slänga käft med kompisarna på ”nyllet” och lyssna på musik i. Det går fortfarande att prata i den, men den funktionen har blivit alltmer sekundär.

Mobiltelefonen har blivit en dator. Visseligen en dator med pytteliten skärm men ändå kan man göra nästan allt folk gör till vardags på en riktig dator också på mobilen. Skillnaden är att man gör det på bussen, på lunchrestaurangen och lite varstans. Diskussioner som förr kunde bli långrandiga avgörs snabbt av att nån kollar Wikipedia.

Kartor, tidtabeller och telefonkataloger finns alltid med, liksom en satellitnavigator som hjälper en att veta var på kartan man befinner sig. Byt kartan mot en satellitbild eller ett sjökort om det passar dig bättre — eller rita en egen karta. Ja och kollegerna som förr var ”på tjänsteresa”, nu vet du att de för två minuter och tjugotre sekunder sedan var i Lessebo.

Samtidigt ersätter bärbara datorer alltmer de stationära, trådlösa nät tar över  där man inte orkar koppla in en kabel och inte sällan anses en normal laptop som för klumpig och ersätts av en netbook.

Naturligtvis ställer den här utvecklingen en massa krav. Utbyggnad av trådlös bredbandskommunikation i olika former krävs och då snackar jag både Wi-Fi och 3G. Eftersom jag åker en hel del tåg mellan Kalmar och Växjö, vet jag att i alla fall Telenors 3G-när mellan dessa orter är fullständigt undermåligt. Det funkar hyggligt på stationerna men däremellan är det i det närmaste obefintlig täckning. På andra sträckor funkar det däremot alldeles utmärkt i långa stycken.

Mobilen innehåller sällan Windows, Internet Explorer, Outlook, Word eller Excel. Behovet av att följa öppna standarder för kommunikation och standardformat för dokument ökar. Min telefon stöder till exempel inte Flash, så sidor som gjorts beroende av detta tappar man snabbt intresse för.

Pyttesmå skärmar är en annan faktor. Onödigt lull-lull och för breda spalter gör i praktiken vissa sidor halvt oanvändbara. Att skrolla i sidled för att kunna läsa en hel rad är inget man längtar efter. Hellre surfar man vidare till en annan sida.

Det är inte mycket snack om att Apple, med sin iPhone  har lett den här utvecklingen, men Linux i olika former är på väg att ta in försprånget på mobilsidan. Det ska bli mycket spännande att se hur det här ser ut om ett år eller två.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser


One Response to “PRATAR du fortfarande i mobilen?”

  1. 1 Maths

    Svar: ja, nästan. I min 10-11 år gamla Nokia finns bara funktionerna prata och SMSa, så jag kan inte göra så mycket mer. Fundera dock på att köpa en nya, någon med kamera (5Mp) och kanske Linux inside. Får se vad jag kan hitta. Någon som har ett förslag?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: