Sociala medier — och?

09Maj10

Det snackas en hel del om sociala medier idag. Företag, organisationer och partier försöker orientera sig och förhålla sig till Facebook, Twitter allt det andra nya — men är det egentligen så nytt? Jag vill nog påstå att jag har använt sociala medier sedan tidigt åttiotal åtminstone, det beror på hur man definierar det.

Först och främst, hur skiljer sig sociala medier från traditionella? Ja, traditionella medier är rätt mycket envägskommunikation. Det kostar massor med pengar att ge ut en tidning eller att starta en radio- eller tevekanal. Det leder till att ett litet urval personer får chans att skriva eller prata och att urvalet av nyheter och ämnen som debatteras blir strängt begränsat. Sociala medier är däremot mer alla till alla-kommunikation. Det är billigt, ofta gratis, att skapa en blogg, registrera ett konto på Facebook eller Twitter. Alla får skriva och i stort sett om vad som helst. För övrigt är sociala medier betydligt mer än Facebook och Twitter: http://sv.wikipedia.org/wiki/Sociala_medier

Nåväl, människor har väl i alla tider utbytt information med varandra, på kyrkbacken, på marknaden, på kafferep eller på fikarasten på jobbet. Hemma i byn fungerar min grannes ladvägg som informationscentral. Där annonsteras det ut att någon erbjuder sig att hjälpa till med trädgårdsarbete, någon har varor att sälja och ett brett utbud av sociala och kulturella arrangemang. Är inte detta ett socialt medium?

Hemma i byn är en ladvägg informationscentral.

Även datorbaserade sociala medier har en del år på nacken. Under studietiden, slutet av sjuttiotalet och början av åttiotalet kom jag till exempel i kontakt med KOM-systemet http://en.wikipedia.org/wiki/KOM_%28BBS%29 — det var ju socialare med stor- och minidatorbaserade system än med PC-datorer, som till en början oftast saknade uppkoppling.

Snart kom modemen och därmed möjlighet att bygga digitala anslagstavlorm, så kallade BBS (bulletin board systems). Jag hade till och med en kollega som, med en del tips från mig, kodade ett eget sådant system kopplat till amatörradio. Nu snackar vi mitten av åttiotalet.

När jag så i mitten av nittiotalet kom i kontakt med Internet fanns där redan sociala medier i form av exempelvis Usenet (News) och IRC. Snart nog ersattes också alla BBS-system av Forum på Internet.

Naturligtvis är dagens sociala medier mer lättanvända och fler och fler hänger på. Tröskeln är så låg att också folk som är långtifrån datanördar hänger på för att hålla kontakten med barn, barnbarn och vänner. Idag är vi också mer uppkopplade, så det är lätt att hålla kontaktem med polare, kolleger och släktingar på bussen till jobbet, eller när det nu passar dig.

Säkert kan den som använder sociala medier smart sälja mer av sina varor eller tjänster eller skaffa sig fler röster i höstens val, men kom inte och säg att det är nytt, bara för att du inte vaknat förrän nu.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser


2 Responses to “Sociala medier — och?”

  1. 1 magnus

    Hejsan, jag kikar in på din blogg då och då, eftersom jag är en trogen ubuntuanvändare. Är också intresserad av sociala medier, men håller inte med dig här 🙂

    Jag tycker du blandar ihop medium och kommunikation. Självklart har vi varit sociala och kommunicerat i alla tider, på kyrkbackar och kafferaster, men det är inga medium. Likaså har vi använt envägskommunikation på anslagstavlor och liknande, men de är inte sociala och når inte särskilt många. Till sist har vi också massmedium, dvs, tidningar och TV, som når många har inte varit sociala.

    För mig är sociala medium en kombination av allt detta. Genom sociala medier kan man nå tusentals, och tusentals kan nå tillbaka. Så slutsaten är att att mediet i sig har gjort kommunikationen så mycket enklare. Massflervägskommunikation skulle man kunna kalla det 😉

  2. 2 urbananjar

    Poängen egentligen är väl att det inte är någon större kvalitativ skillnad mellan dagens och åttitalets sociala medier. Det är lite lättare idag, man kan posta bilder, film och ljud, men i stort sett är det ändå samma grej.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: