Windows är inte en förebild längre

28Mar10

När man försöker förbättra Linux, göra det mer användarvänligt och nå en bredare publik har nog de flesta sneglat på Windows och de flesta linuxdistributioner, inklusive dagens Ubuntu liknar i mångt och mycket Windows.

Men det finns ett tankefel där. Ska vi vinna marknadsandelar måste vi vara bättre än Windows. Vi är det i flera avseenden, som när det gäller säkerhet och lättheten att lägga till program – och prislappen förstås, men när det gäller användargränssnittet har vi nöjt oss med att försöka leka ”följa John”.

Ska vi bli användarvänligare än Windows måste vi också våga bli annorlunda än Windows. Kopian blir inte bättre än originalet. I den mån vi behöver en förebild bör vi söka den utanför windowsvärlden.

Apple är något av mästare på användarvänlighet och design, som inte bara är snygg att titta på utan också gör prylarna lätta att begripa sig på. Apple må vara kritiserat för sin slutenhet och sina ibland rätt höga priser, men få kritiserar dem för att deras prylar och program är svåra att använda.

Behöver vi snegla på något är det klokare att ta efter MacOS X än att ta efter Windows. Men givetvis vill vi också bli bättre än Apple också och då måste vi ge vårt designfolk fria tyglar och inte ”gå i taket” så fort någonting avviker från vad som är gängse i Windows.

Att marknadsföra någonting nytt handlar också om att våga ”sticka ut”, att våga vara annorlunda. Det kräver mod och ledarskap. Tyvärr gäller den gamla sanningen att ska man göra omelett måste man knäcka ägg.

https://ubuntufranborjan.wordpress.com/2010/03/22/storm-om-vansterknappar/

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser


One Response to “Windows är inte en förebild längre”

  1. 1 Michael Hansen

    Jag tror att det viktigaste är att se till att Ubuntu funkar med de flesta hårdvaor, tex om en maskin har 2 inbyggda hårddiskar upptäcker ubuntu bare den med filsystemet, den andra måste man montera den typ luckor måste täppas till i första hand


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: