Valfrihet oroar kommun

06Mar10

Microsoft skickar nu, efter en överenskommelse med EU ut en uppdatering som underlättar för användarna att välja webbläsare. Bland valmöjligheterna finns Opera, Firefox och Chrome och många fler. Utmärkt. Ett tack till EU och Microsoft. Ett steg framåt för standardiserade lösningar, valfrihet och konkurrens.

IT-avdelningen på Linköpings kommun oroar sig emellertid över webbläsarvalet.

– Vi har applikationer som bara fungerar med Internet Explorer. Om användarna skulle byta till exempelvis Firefox och så skulle det inte fungera – och de skulle ringa oss och fråga varför. Det skulle generera jättemycket extrajobb och kostnader, säger Jonas Wiman, systemförvaltare vid Linköpings kommun. (http://www.idg.se/2.1085/1.299112/webblasarvalet-oroar-it-folket)

Som man bäddat får man ligga. Har man byggt sidorna runt buggarna i en viss produkt i stället för runt en standard är det just sånt här som händer. Det är bara att göra om och göra rätt. Myndigheter måste vara mer ansvarsfulla än så.

– Usel IT-policy säger riksdagsman Karl Sigfrid (m) och det är bara att hålla med.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,3 Responses to “Valfrihet oroar kommun”

 1. 1 Harlekin33

  Problemet med detta är ju att kommunerna kommer förbjuda nåt annat än IE.

 2. 2 Maths

  Kommunen kommer att bestämma vilken webbläsare som ska installeras på deras datorer, visst. Men de får ändå problem. För de flesta applikationer är skapade för IE6 och den tror jag är på väg ut.

  Jag har nu IE6 på mitt jobb. Men till sommaren ska vi byta ut datorerna. Det handlar då om Windows 7 med IE 8. Det kommer att skapa en hel del jobb för webbutvecklarna. Och jag tror inte att man går tillbaka till IE 6 för att slippa ändra, eftersom den har fått så dåligt rykte.

 3. 3 urbananjar

  IE6 är garanterat på väg ut.

  Är det applikationer som vänder sig till medborgarna bör de definitivt följa standard och inte vara byggda runt buggarna i IE6. Annars hoppas jag medborgarna jagar dem med blåslampa.

  Även interna applikationer vill man väl nuförtiden komma åt med mobilen och kanske med datorn hemma, och där bestämmer inte IT-avdelningen vad man kör för webbläsare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: