Farväl bajsbrunt

04Mar10

Att Ubuntu är ett lättanvänt och tillförlitligt operativsystem, som man dessutom hämtar gratis på Internet, det vet du som läsare säkert redan. Men Ubuntu har kritiserats massivt för sitt fula utseende. Många har associerat de bruna och gula färgtoner med något man helst spolar ner så fort som möjligt. Från och med Ubuntu 10.04 LTS som släpps i slutet av april kommer också ett helt nytt utseende.

Utseendet ska associeras till ljus och lätthet och inbegriper inte bara skrivbordstemat utan också logotyp, webbsidor, reklammaterial, muggar och allt runtomkring. Varumärket Ubuntu ska förknippas med precision, tillförlitlighet, samarbete och frihet.

Logotypen får ett nytt typsnitt men vår lättigenkänbara vänkrets finns förstås kvar.

Silver och violett är kanske en förvånande kombination, men visst andas det ljus och lätthet.

Knapparna för att maximera, minimera och stänga ett fönster har fått ett helt nytt utseende. Lägg dessutom märke till att de flyttats till fönstrets övre vänsterkant. Här i ett mörkare tema.

Bemötandet av det nya utseendet verkar nästan enhälligt positivt, bland press, bloggare och i vårt forum. Ett mer omfattande bildmaterial hittar du hos  Lathund.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser


13 Responses to “Farväl bajsbrunt”

 1. 1 Rune.K

  Om du valde dina rubriker som en vuxen människa, istället för att använda en femårings vokabulär så skulle nog fler läsa din blogg.
  /Rune

 2. 2 Karl Å

  Tja, jag kommer i alla fall återställa till mina mysbruna färger om jag uppdaterar till lucid. Jag tycker de är mysiga och jordiga. Om man väljer att associera brunt med bajs hela tiden måste man leva i en väldigt tråkig värld utan choklad, kaffe, te, bröd, trä, bullar, jord och annat trevligt brunt.

  Det nya temat med silver och lila känns mest ansträngande och ogenomtänkt.

 3. 3 urbananjar

  Rune.K kan inte mycket om rubriksättning — heller. Han avslöjar sin okunnighet på område efter område.

  Nåväl han hör inte till målgruppen för denna blogg, så om han läser eller låter bli är inget jag bryr mig om. Men hans dumdryga kommentarer kommer jag att kasta i fortsättningen ifall de inte har underhållningsvärde för läsekretsen.

 4. 4 Aniss

  Kan meddela att det nya temat är mycket trevligt.
  Har man compiz igång med så är terminalen lite genomskinlig samt vissa ”pratbubblor”.

 5. 5 rigg

  Jag undrar lite diffust om flytten av knapparna från höger till vänster har att göra med det kommande Gnome 3 skrivbordet, där man jobbar mycket med just det vänstra hörnet och dess nya aktivitetsknapp?

  Själv skippar jag redan nu det bruna temat, inte för att jag associerar brunt med bajs utan för att jag inte tycker det är så snyggt. Urban är inte ensam om att kalla det nuvarande temat bajsbrunt, googla på ”bajsbrunt ubuntu” får ni se. Den nya looken är betydligt fräshare, fast jag önskar att det ”by default” lägger till flera färgteman så att alla användare kan anpassa utseendet efter smak…

 6. 6 Maths

  Fönsterdekorationen är bra. Men den där bakgrunden. Vem väljer ut dem? Psykedelisk purpur? Det är tur att det är så enkelt att byta skrivbordsbakgrund.

 7. 7 urbananjar

  Jag kör faktiskt med den nya bakgrunden redan. Är lite osäker på bildtolkningen men jag tror det är en teleskopbild av något objekt långt ute i rymden. Kan tänka mig att det är Marks personliga favvo – han är ju rymdgeek och kosmonaut.

 8. 8 Rune.K

  Är man Ubuntuvän och använder bajsbrunt i rubriken på sin Ubuntublogg, då har man inte alla hönsen hemma.
  Eller så är man betald av M$.
  Vad jag kan se finns det väl knappast något mellanting.
  En metafår, tänk att höra från bilförsäljaren ”Här har vi en väldigt fin bajsbrun bil, den måste du bara provköra.”

 9. 9 urbananjar

  @Rune.K underhållningsvärde…

 10. 10 John

  Jag testar Ubuntu 10.04 beta och gillar den skarpt. Det är den första Ubuntu versionen som jag tror är mogen att ta upp kampen med Mac och Windows. Tidigare Ubuntu har visserligen funkat bra för mig också. Men nu har de äntligen designen de har saknat förut.

 11. Har just installerat Ubuntu 10.04 Beta 2 och känner mig smått häpen över att det bara tog 20 minuter på min gamla HP Notebook.

  Den nya looken är, som många Ubuntu-kritiska Linux-specialister uttrycker det, vad som skiljer Ubuntu från andra distar – ett aldrig skådat lyft för Linux som inte syns i någon annan distribution. Jag tycker för första gången att Ubuntu känns som ett konkurrenskraftigt alternativ till Windows och OS X.

  Framför allt slås jag av att systemet känner igen allt jag ansluter. Några sekunder så surfar jag på nätet via min Sony Ericssons turbo 3g-modem. Inte med sladd, utan via bluetooth. Det fungerar inte i Windows 7. Märkligt.

  En liten avstickare. Varför är Rune.K här och gnäller om han ändå inte vill läsa bloggen och vara konstruktiv?!

 12. Oja, här fanns det underhållingsvärde!

  Undrar förståss vad en ”metafår” är, metaprogram, metadata och vanligt meta:nde har man ju hört talas om 😉

  Och nu över till huvudämnet – Det nya utseéndet är ganska snyggt, jag gillar starkt att stängknapparna sitter till vänster – även fast då jag glömmer bort mig då och då. Men än så länge kommer nog inte Ubuntu tilltala vanliga användare som har låst fast sig vid Windows.

  Jag skulle kunna tänka upp strategier för att få folk att konvertera – Exempelvis så skulle man kunna Hypa ett spel som bara den, Sen släpper man den bara för Linux, med Ubuntu inkluderat på en skiva i boxxen 😉

  Själv har man erfarenhet av att dX-spel körs snabbare genom Wine :p


 1. 1 Storm om vänsterknappar « Ubuntu från början

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: