Glädjande siffror om öppet kontorspaket

10Feb10

21,5% av tyskarna använder OpenOffice.org eller någon av det programmets ”syskon” alltså StarOffice, IBM Lotus Symphony osv. Andelen är aningen högre i Polen och Tjeckien. Sverige ligger lite brunt till i statistiken med 13%. Detta enligt det tyska analysföretaget Webmasterpro.

Givetvis dominerar fortfarande Microsoft Office, med 72% i Tyskland och 68% i Sverige exempelvis. Andra kontorsprogram som fångats i statistiken är Apples iWork och Word Perfect och ett par till.

En knepig sak med den här statistiken är att vi har en rätt stor andel som inte verkar ha något kontorspaket alls. 17,1% i Tyskland till exempel. Ingen ska inbilla mig att dessa 17,1% kör Emacs och LaTeX i stället — även om resultatet med den kombinationen slår alla ordbehandlare med hästlängder. Är det Google Documents med flera som är förklaringen?

Jag vet inte heller hur statistiken hanterar datorer med två eller tre olika officepaket vilket nog inte är helt ovanligt.

I alla fall dräper den här statistiken en gång för alla myten att ”alla har word”. Det är bara inte så. Runt 70% är långt ifrån alla. Andelen som använder OpenOffice ökar snabbt och det är bra, för OpenOffice följer också industristandarden för filformat när det gäller ordbehandlings- kalkyl- och presentationsdokument.

De 19% av svenskarna som idag saknar kontorspaket idag kan lätt, gratis och lagligt lätt skaffa sig OpenOffice.org, men om de tvingas skaffa sig Microsoft Office blir det oftast genom piratkopiering. Det är inte minst en viktig sak för skolor att tänka på. Tvingar ni eleverna att använda MS Office tvingar ni i många fall ut dem i kriminalitet.

Ladda ner OpenOffice.org du också!

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , ,

Annonser


3 Responses to “Glädjande siffror om öppet kontorspaket”

 1. 1 Rebban

  Jag går på Marieborgs folkhögskola i Norrköping, på skolans datorer har vi Windows XP med MS Office. men om man skall låna e lärares dator så finns det MS Office och OpenOffice. jag tycker att man skall skrota MS Office och köra OpenOffice men skolan betalar licenspengar så men jag brinner för OpenOffice jag tycker det är jättebra och använder det flitigt

 2. 2 Maths

  Ja, frågan är hur stort Google Docs är? Det har ökat starkt under förra året. Man har i undersökningen genom ett flashprogram tagit reda på om vissa fonter är installerade. Vilka skulle i så fall vara särskiljande för Google? Kanske använder de samma uppsättning fonter som finns i t ex Ubuntu eller t o m OpenOffice.

  Men, Urban, LaTeX vet jag vad det är, men vad är emacs? 😉

 3. 3 urbananjar

  Både LaTeX och Emacs kan vara värda en förklaring:

  LaTeX är ett professionellt textombrytningsprogram som väl mest används för matematisk text, men funkar mycket bra för alla typer av strukturerad text typ uppsatser, rapporter osv. Det är lite nördigt att jobba med men resultatet blir glimrande — som om det var satt på ett riktigt tryckeri. Har du kodat HTML den hårda vägen fattar du arbetssättet, men taggarna är helt andra.

  Emacs är en texteditor, textredigeringsprogram som kan användas till LaTeX, HTML, programkod och mycket annat. Alternativ är exempelvis vi [viaj] och gedit. Ja, Windows har ju NOTEPAD.EXE, men den bleknar i sällskapet.

  Jag gissar att inte Google Docs har sådär jättehög andel. I alla fall under 10% — men det är magkänsla och inget mer. Däremot finns det ju många som har en dator att spela på, som HTPC osv och där behövs ju knappast något officepaket.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: