Säkerhetshålet mellan stolsryggen och bildskärmen

07Feb10

Jag har hackat en del på Internet Explorer och dess ändlösa story av säkerhetshål och buggar. Det största säkerhetshålet finns trots allt oftast mellan stolsryggen och bildskärmen. Jag talar om godtrogna användare.

Nu senast läser vi i DN om personer som lämnat ut bankkontot till en bedragare i tron att det var en Facebook-vän som var i ekonomisk knipa. Facebook-vännen hade däremot fått sitt hotmail-konto hackat och den vägen fått också Facebok-kontot kapat.

Alltså, givetvis ska vi hjälpa en kompis i knipa, men hur dum får man vara? Hur svårt är det att lyfta luren och snacka med kompisen? Då får man ju koll på att det verkligen är rätt person. Varför inte ta ut kontanter och lämna i handen? Och om det inte går överför man väl en slant till kompisens konto — aldrig i helsefyr lånar man ut bankkontot till någon annan.

Just nu cirkulerar det också mail som påstår att ”Du har ett vykort från en vän”. Klickar man har man datorn full med ohyra. ”Vykortet” är en exe-fil som körs i datorn och sen har man jobb så det räcker — ifall man nu till äventyrs inte hade det redan innan. Ja, en exe-fil är det, så kör man Ubuntu eller Mac behöver man kanske inte vara så orolig.

Det finns tusen och ett knep som bygger på att vi är snälla, hjälpsamma och vänliga, men inte så lite godtrogna. För nån vecka sedan visade en datortidning att folk avslöjade sina lösenord till okända människor på stan. Fullständigt befängt. Någon föreslog att man skulle ha lösenord som var så obscent snuskiga att man inte skulle kunna förmå sig att uttala dem för någon människa — Kanske inte så dumt? Försök nu inte med ”pitt”. Det är för kort, ordet alltså, vad trodde du? och långtifrån snuskigt nog. I alla fall — lämna inte ut ditt lösenord.

Om någonting låter som om det är för bra för att vara sant, så är det antagligen det också. Jag menar jag har skrapat rätt många lotter och det mesta jag vunnit har räckt till två nya lotter. Skulle du då vinna en miljon utan att ens ha köpt en lott? Glöm det! Varför skulle någon vilja ha din hjälp att flytta miljarder dollar via ditt konto? Varför vänder han sig inte till en bank — de är proffs på penningtransaktioner?

Gör du affärer på nätet, se till att du vet vem du har att göra med. Ett leg går att fota eller scanna och maila – begär det. Telefonnummer och kartor finnas på Hitta och Eniro — leta upp och ring tillbaks. Googla personen! Kolla också upp att prylen inte är stöldgods — kräv kvitto på inköpet. Känner du minsta skumma vibbar — avbryt och handla med någon annan i stället. Men tänk på att många skummisar kan vara väldigt trevliga.

Tänk på att inga brandväggar och antivirusprogram hjälper mot korkat beteende hos dig som användare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Säkerhetshålet mellan stolsryggen och bildskärmen”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: