Jävlar, jävlar, jävlar — diskkrasch

02Feb10

Naturligtvis har du inte lyssnat på mina råd tidigare. Inte heller på dem jag gav ännu tidigare. Du har en massa  viktiga filer i datorn och så en dag vill den inte starta. Det vill säga lite lysdioder lyste och det brusar om fläktarna. Det kommer till och med upp något olycksbådande på skärmen:

NON SYSTEM DISK OR DISK ERROR

Du har ett problem att lösa. Andas djupt. Det kanske inte är så farligt. Först kollar du att du inte glömde någon CD eller något USB-minne i datorn förra gången du använde den. Samma sak med disketter om du nu till äventyrs hanterar såna fossil. Det kan hända att datorn helt enkelt försökte starta på fel medium.  Plocka ur och starta om!

Sen plockar du fram din Ubuntu-skiva. En sådan bör man ha även om man huvudsakligen kör Windows. Du kan starta datorn från den och komma åt det som är på disken. Kopiera filer över till en USB-disk. En USB-disk gör sig också bra i ditt överlevnadskit — men hade du haft och använt en sådan hade du inte stått här med rumpan bar. Nåväl, det gör ingen nytta att gråta över spilld mjölk. Gå och köp en nu.

Det kan hända att din dator inte vill starta från en CD-skiva, men då får du ändra ”boot-ordning” i BIOS.

En annan möjlighet är att du plockar ur disken och sätter in den i en annan, fungerande dator och där räddar filerna. Då måste du alltså ha en dator till och kanske också lämpliga kablage och adaptrar. På jobbet har vi en grunka med USB i ena änden och IDE, både för stora och små diskar och SATA i den andra. Mycket smidigt, men jag vet inte vem som säljer sånt.

Nu har du en fördel till av att ha Ubuntu-skivan. Förutom att du kan installera Ubuntu från den så kan du köra datorn direkt från skivan. Det går ganska mycket långsammare än om du installerar, men du är igång i ett nafs och kan surfa, maila, ordbehandla och allt möjligt i väntan på lagning av datorn. En mig närstående person klarade sig med att köra datorn på det viset nästan en hel termin i väntan på lagning.

Nå har du riktigt viktiga saker på disken ska du nog bara stänga av och överlämna jobbet åt proffs. Risken finns att du gör ont värre. Det finns firmor som räddar data från diskar som varit riktigt illa ute. De är duktiga, men de vet om det också och har vett att ta betalt. Vi snackar om flera tiotusentals kronor.

Ingenjör på IBAS, det kanske mest kända företaget i sammanhanget. Foto: IBAS

IBAS säljer också programmet Ontrack EasyRecovery™  med vilket man kan laga trasiga filer, återskapa bortkastade filer och andra trollkonster. Det är klart användbart i vissa lägen, men långtifrån gratis.

Dela med dig av vad du har i din verktygslåda för data recovery. Vad använder du för prylar och program? Erfarenheter av företag i branchen osv.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser


3 Responses to “Jävlar, jävlar, jävlar — diskkrasch”

 1. 1 Jan-Helge Fagerström

  För att rädda datat vid en hårddisk eller filsystemkrasch bör man först göra en avbild av disken eller partitionen.

  Program för att skapa en avbild:
  ddrescue http://www.gnu.org/software/ddrescue/ddrescue.html

  dd, som ingår i alla Linuxdistributioner

  Program för att återskapa datat från avbilden:
  foremost http://foremost/sourceforge.net

 2. 2 Harlekin33

  Vi har problem nu igen!

  Det måste nomineras fler som TL och TC!

  Några förslag?

 3. 3 nicklas

  Hej,
  Grunkan med IDE/USB du pratar om finns på kjell och com.
  /N


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: